Pro jaké jiné námitky kromě ceny se odmítá použití chytrých instalací?
Tomáš Žabka:
Jsem obecně odpůrce inteligentních instalací. Je spousta argumentů proč ne, ale ten zásadní problém je v tom, že většinu instalací provádí projektanti, kteří nemají skoro žádné zkušenosti s těmito instalacemi, maximálně si přečetli návod jak to udělat (jsem jeden z nich). Následně se provede realizace a ono to někde funguje někde nefunguje, pak se volá dodavateli instalace (který absolvoval jedno zrychlené školení jak to udělat) ať si to opraví. Dodavatel oslový výrobce, protože už neví kudy kam a výrobce, když koukne na projekt tak se nestačí divit, jak to vůbec může fungovat, když v některých místech nejsou dodrženy jeho požadavky na funkčnost.
To hlavní, aby vše fungovalo jak má, je to, že se to musí udělat správně, tedy tak jak to výrobce vymyslel a né tak jak se domnívá projektant, že by to mělo být. Teď nedávno jsem byl na školení u Eniky a tohle byl jeden z důvodů proč většina "profíků" nemá rádo inteligentní instalace, prostě vidí jako "funguje a nebo nefunguje" v réalu, ale to jestli to je udělané tak jak má být už neví.
Prostě pokud někdo investuje do inteligentní instalace, tak základ je, aby projekt na tuto instalaci poslal na "oponenturu" výrobci daného systému. Bylo by dobré, aby tuto službu výrobci poskytovali, třeba i placeně, předešlo by se tak velkému množství "průserů" na stavbě kdy se pak po oživení, projektanti i montéři drbou za uchem a říkají si máme to dobře tak proč ..... .
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Franěk 07.01.2016, 06:43
... kompenzační pomůcka pro majitelku, která byla na vozíku.
...
To je přesně to využití, které má moji plnou podporu.
Opačný příklad je snob, který si nechá něco namontovat aby byl "IN" a když se s tím chce pochlubit, ani nedokáže některé funkce předvést...
Citace: Jan Franěk 06.01.2016, 19:43
... A co když nepůjde elektrika. To budeme v prd...i? ...
Jedna věc je výpadek jako takový a druhá věc je "návrat".
Třeba taková vrata. Je možnost je nouzově "ručně" otevřít. Ale pak je otázkou jestli je chyba u uživatele nebo "tvůrce systému", že to po výpadku napájení a nouzovém otevření jede nastavit servis...
Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk 07.01.2016, 06:43
Nedá mi abych nereagoval a omlouvám se, že opět vstupuji do této debaty.
Ano, mohou. Třeba jsem dělal úpravy na systémové instalaci, která fungovala jako kompenzační pomůcka pro majitelku, která byla na vozíku. Je mnoho míst, kde může tento systém pomáhat.
Ano, s tímto naprosto souhlasím, ale je to trochu speciální případ.
Myslel jsem to trochu jinak, jsou uživatelé těchto instalací šťastnější, mají více volného času, atd. než byli před tím?
Ono když nebudeme brát ohled na prostředky, tak zbude pouze filozofická rovina věci, kdy např. zapálený letecký modelář nechápe jak může někdo večer nelepit (dance)
Jan Palička:
Citace: Tomáš Žabka 07.01.2016, 07:45
Jsem obecně odpůrce inteligentních instalací. Je spousta argumentů proč ne, ale ten zásadní problém je v tom, že většinu instalací provádí projektanti, kteří nemají skoro žádné zkušenosti s těmito instalacemi, maximálně si přečetli návod jak to udělat (jsem jeden z nich). Následně se provede realizace a ono to někde funguje někde nefunguje, pak se volá dodavateli instalace (který absolvoval jedno zrychlené školení jak to udělat) ať si to opraví. Dodavatel oslový výrobce, protože už neví kudy kam a výrobce, když koukne na projekt tak se nestačí divit, jak to vůbec může fungovat, když v některých místech nejsou dodrženy jeho požadavky na funkčnost.
To hlavní, aby vše fungovalo jak má, je to, že se to musí udělat správně, tedy tak jak to výrobce vymyslel a né tak jak se domnívá projektant, že by to mělo být. Teď nedávno jsem byl na školení u Eniky a tohle byl jeden z důvodů proč většina "profíků" nemá rádo inteligentní instalace, prostě vidí jako "funguje a nebo nefunguje" v réalu, ale to jestli to je udělané tak jak má být už neví.
Prostě pokud někdo investuje do inteligentní instalace, tak základ je, aby projekt na tuto instalaci poslal na "oponenturu" výrobci daného systému. Bylo by dobré, aby tuto službu výrobci poskytovali, třeba i placeně, předešlo by se tak velkému množství "průserů" na stavbě kdy se pak po oživení, projektanti i montéři drbou za uchem a říkají si máme to dobře tak proč ..... .
Tady se to rozjelo.... :)
V každé profesi, nejen u systémových instalací, si zvolit projektanta a realizátora bez zkušeností, který realizaci neumí, v systému se nevyzná, přesto to zkouší a když mu to nejde, tak spoléhá na boží pomoc a na konzultaci s výrobcem je slepá cesta a normální investor, který nechce vyhodit peníze a připravit se o nervy ví, že je třeba zvolit člověka, který o tom něco ví a který takových realizací má za sebou řadu. Pokud to neudělá, je to jen jeho hloupost a jeho chyba a systémová instalace je v tom nevinně.
Když se ovšem potenciální investor o systémové instalaci dosud jen uvažující dočte na odborném fóru přímo od projektantů a realizátorů, že systémová instalace v domu je generátorem budoucích průšvihů a instalace je sázka do loterie, tak se nelze divit, že začně přemýšlet proč by do toho vůbec měl jít.....
Což je i jedna z možných odpovědí na moderátorem položenou otázku....
Radek Červený:
SLiboval jsem, že už toto vlákno nechám být, ale reakce kolegy Paličky mě nedala....
Něco podobného jsem popisoval už před časem na naší firemní FB stránce. A říkejte si co chcete, prostě to tak je.
Vážení FB fanoušci,
často se v praxi setkáváme, že investor nepožaduje projektovou dokumentaci ve snaze ušetřit. O skutečnosti, že zrovna zde se šetřit nevyplácí, už byli popsány stohy papíru a mnoho vláken intenetových diskuzí.
U inteligentních instalací, po kterých stoupá rok od roku poptávka, platí toto dvojnásob. U klasické silové instalace projektant musí zohlednit v prvé řadě bezpečnost a základní funkčnost a spolehlivost. U sběrnicové neboli inteligentní instalace je nutno zvážit mnoho dalších faktorů, integrovat různé technologické celky do jednoho řídícího systému, navrhnout funkční způsob jejich vzájemné komunikace a především vše zpracovat tak, aby pro laika bylo ovládání jednoduché, intuitivní, komfortní a přehledné.
Společnost ELEKTRIKABRNO s.r.o. vám v oblasti inteligentních instalací neboli řídících systémů technologií a budov nabízí zúročení svých zkušeností při návrhu systému, integraci technologií a zpracování projektové dokumentace pro váš projekt.
Základním kamenem celého návrhu je zpravidla úspora energií, je nutno ovšem také otevřeně říci, že v této kategorii se bavíme i o komfortu uživatele.
A PROČ vlastně projektovou dokumentaci?
Jaké jsou klíčové argumenty pro investora, který hodlá stavět chytrý dům a hledá tvůrce elektro projektu?
Co by měla projektová dokumentace a služby profesionálníh o projektanta naplnit?
1. DEFINUJE POŽADAVKY UŽIVATELE
Vstupní jednání a konzultace s investorem se promítají do zadání o rozsahu projektu. Investor dostává jasnou představu o chytrém bydlení a použitých technologiích, projektant pomůže investorovi ujasnit jeho představy.
2. OPTIMALIZUJE NÁKLADY
Součástí projektové dokumentace může být podrobný výkaz materiálu, který umožňuje investorovi optimalizovat výsledné náklady před samotnou realizací. Buď výběrem vhodných dodavatelů, nebo volbou produktů. Získává tak plnou kontrolu nad svým rozpočtem a doladění vlastního investičního záměru.
3. VYMEZUJE ODPOVĚDNOST
Na každé stavbě se podílí mnoho různých dodavatelů, kteří mnohdy o koncepci návrhu nemají ani tušení a bez transparentní a jasné dokumentace vyžadují doplňkové informace a koordinace. To se může negativně promítnout do navýšení investic. Technická zpráva jasně popisuje návaznosti jednotlivých profesí a jejich rozsah. Každý dodavatel tedy ví, kde začíná a končí jeho dodávka a kolik za ní investor zaplatí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana