Čím může vznikat jemné brnění při dotyku země při stání v bazénu?
Ivo Ondra:
Záleží také na tom co a z jakého materiálu je ve styku s vodou obzvláště slanou to je výborný elektrolyt.Viz třeba http://slideplayer.cz/slide/2756964/
František Šohajda:
Citace
Poradi mi nekdo jak to dostat z toho bazenu pryc? Veskerou technologii mi bazenar vymenil aby se vyloucilo ze to dela neco z technologie. Pomohlo by mi treba nejake solo uzemeni okolo bazenu?
Už jsem to tu psal!
U slaného bazénu jsem to řešil již 2x...vždy se jednalo o samostavbu majitele...
Uzemění okolo bazénu, pořádné a vše pospojit! Technologií to není ! Na to vždy sázeli, měnili FI a podobně... ;D
Dělá to i v případech kde je všechno do bazénu v plastu, vody,odpady , napojení trysek...
I RT a elektrikáři si s tím moc nevědí rady. Byl jsem vždy zavolán až jako ten poslední. :)
PS:Osobně mám doma bazén ze slanou vodou, před betonáží jsem udělal pořádné uzemění v základové desce bazénu...nikdy nebyl sebemenší problém.
Něco podobného jako když se dělá pro RD.
raj:
Citace: Oldřich Morávek 23.09.2015, 08:56
Už to tu bylo řešeno několikrát.
Vypnutí solinátoru nepomůže.
Je špatně provedené vyrovnání potenciálu mezi bazénem a okolím.
To co cítíte je napětí elektrochemického článku vznikajícího při rozkladu soli.
Napětí se pohybuje v rozsahu cca 0,7 - 1,4V DC.
Pro citlivé osoby s rozmáčenou kůží už to je dosela nepříjemné.
Podařilo se mi naměřit vyrovnávací proud až 0,4mA!
Řešením je reklamace a kompletní předělání bazénu včetně podkladního betonu a propojení armování.
Prokristapána, to snad ne !?!
1. Napětí byť i náhodného článku je stejnosměrné, tudíž těžko může "brnět"
2. U elektrod elektrolyzéru není důvod k bludným proudům,
a) vzhledem k odporu vody, která je nucena téci potrubím (odpor je tím větší, čím je délka
trubek)
b) a proto se proud raději uzavře k opačné elektrodě
c) celý systém je galvanicky oddělen transformátorem od sítě
d) je použito velmi nízké napětí
3. Radit někomu (a nedejbože ) nechat si vybagrovat a přebetonovat bazén (pokud někde neteče) může (a kolegové jistě prominou) napadnout jen vola.
Sám provozuji doma bazén se slanou vodou a zdá se - jsem stále naživu.
IM:
Citace: Jaroslav Molák 23.09.2015, 16:06
Každý musel pracovat s vektorovým diagramem v trojfázové soustavě a tam je nejlépe vidět jak se mění napětí na středním vodičí, (vždyť proto se tak jmenuje-spojuje středy zdroje a spotřebiče. Jinak také nulový, nulovací vodič, protože chceme aby na něm bylo nulové tedy pokud možno žádné napětí. Tedy to je ten nulák, po kterém procházel tazatel.
Když školení, tak u distribuční sítě nn pouze nulový vodič, žádný střední a už vůbec ne nulovací. :-[
Milan Hudec:
Citace: Zdenek Rajmont 30.06.2017, 11:54
Prokristapána, to snad ne !?!
1. Napětí byť i náhodného článku je stejnosměrné, tudíž těžko může "brnět"
2. U elektrod elektrolyzéru není důvod k bludným proudům,
a) vzhledem k odporu vody, která je nucena téci potrubím (odpor je tím větší, čím je délka
trubek)
b) a proto se proud raději uzavře k opačné elektrodě
c) celý systém je galvanicky oddělen transformátore m od sítě
d) je použito velmi nízké napětí
3. Radit někomu (a nedejbože ) nechat si vybagrovat a přebetonovat bazén (pokud někde neteče) může (a kolegové jistě prominou) napadnout jen vola.
Sám provozuji doma bazén se slanou vodou a zdá se - jsem stále naživu.
Mě tedy DC brní.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana