Čím může vznikat jemné brnění při dotyku země při stání v bazénu?
Martin Veverka:
Měl jsem podobný problém a příčina byla jednoduchá: Porušený kabel k ponornému fontánkovému čerpadlu v místě vstupu do čerpadla. Nepíšete, zda máte v bazénu podobné věci, ale pokud ano, doporučuji je z vody vyndat a třeba brnění ustane. Pak ty věci prohlédnout a pokud jsou porouchané, tak VYHODIT, rozhodně neopravovat, za těch pár stovek to nestojí.
raj:
Citace: Milan Hudec 30.06.2017, 12:38
Mě tedy DC brní.
To opravdu zvládáš 50x za sekundu olíznout plochou baterii ? (tedy samozřejmě i s přepólováním) (dance)
K tématu:
Také bych vylučovací metodou hledal příčinu. Samozřejmě jako indikátor bych nepoužíval sám sebe nýbrž bych pozval někoho, kdo to umí změřit.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 30.06.2017, 12:38
Mě tedy DC brní.
Projev průchodu AC a DC proudu organismem se projevuje trochu jinak, ale je otázkou co vlastně tazatel cítí, jestli je to od AC nebo DC proudu.
Ale to, co každý bude popisovat jinak, se dá objektivně změřit. Ale nikdo z nás to nedokáže "dálkově, bezdrátově,..."
Pavel Joura:
take jsem jiz nekolikrat resil podobny stav a problem je v tom, ze voda ve vetsine modernich bazenu je opravdu izolovana od okolni zeme a muze nastat stav kdy ma odlisny potencial. Myslet si ze je vodive spojena napriklad pres hridele cerpadel a podobne je mylne podobne jako ze se propoji s potencialem zeme pres elektrody chlolinatoru. Z praxe jednoduse pomohlo pouziti kusu nerezoveho potrubi na vyvodu k tryskam ktere se propojilo se zemi a vyrovnani potencialu zeme kolem baznu zakopanim fezn prizemnovaciho vodice s propojenim prave na listu pe a onu vodivou trubku na potrubi od cerpadla. Jednou jsem neco takoveho resil kdyz byl bazen relativne blizko pod stozary s vvn kde se podle meho nezmereneho nazoru indukovalo napeti do plochy vodni hladiny primo z vedeni vvn mozna v kombinaci s nejakym jinym zemnim jevem. A jednou jsem situaci s brnenim resil kdyz byl bazen propojen velice daleko plastovym potrubim z ulice kde se v blizkosti nachazelo napajeni pro saliny. Pokud je tedy rozvadec ve strojovne pobliz bazenu radne prizemen, tak teoreticky staci kus bazenoveho potrubi nahradit nejakou vodivou variantou s vetsi plochou styku s vodou a take prizemnit, tim se potencialy vyrovnaji. Pokud pak je jiny potencial uz i na ruznych mistech v pude kolem bazenu, nezbyva nez dokola zakopat zemnici vodic.
Spise mne prekvapuje ze ono prizemeni vody v bazenu neresi nejaka norma. Podobne jako ze zadna bazenova norma nepredpoklada rozdilne potencialy zeme kolem bazenu a vody. Take se pak musim zastat onech stavitelu, vetsina plastovych bazenu se nemusi nutne betonovat s armovanim, takze nikde neni uvedeno ze se k plastovemu bazenu zhotovuje uzemeni, to se pak resi az nasledne s privodem, pripadne s rozvadecem k bazenove technologii a vetsina lidi co si kupuje bazen je dokonce i prekvapena ze nejaky rozvadec, nebo vubec nejakou elektroinstala ci vubec potrebuji.
Osobne bych nejaky prvek na potrubi o ktery se da uzemnit voda prohlasil jako povinny a myslim ze by to pak i ty stavare pri stavbe napadlo ze nekam ma prijit i kus uzemeni nebo alespon nejaka zatlucena tyc.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana