Čím může vznikat jemné brnění při dotyku země při stání v bazénu?
hacekjarda:
Po instalaci čerpadla, solátoru a protiproudu pro venkovní bazén dochází k jemnému brnění při dotyku z bazénu na plochu kolem stává se to nepravidelně, vše je v novém provedení a přes proudový chránič, který byl zkontrolován revizním technikem a zároveň změřen izolační stav kabelů.
Prošel jsem i spojení nulového vodiče až k hlavním pojistkám, technici od Čezu opravili přechod na venkovním vedení, ale porucha stále přetrvává.
Jde o rozdíl potenciálu mezi bazénem a ostatní plochou?
Jiří Schwarz:
Může tam být rozdíl potenciálu mezi "místní zemí" a posledním místem přizemnění PEN vodiče TN sítě.
Tohle by "revizák - šťoural" měl znát a vědět jak co zkusit, např. pomocí nějaké velkoplošné elektrody...
Je spousta problémů, které mohou být nepříjemné až nebezpečné a proudový chránič na to reagovat nemusí.
Také to ale nemusí být žádná závada, velmi citlivé osoby někdy dokážou cítit minimální rozdíly potenciálů vznikající jako elektrochemick á reakce mezi různými kovy ve vlhkém nebo mokrém prostředí.
Jaroslav Molák:
Pokud je mezi, jak uvádíte nulovým vodičem a zemí napětí přesahující hranici citlivosti lidského organizmu, projevuje se to zpočátku brněním, potom je z toho i úraz elektrickým proudem, ale pokud tam byl revizní technik, zcela jistě tuto závadu musel najít, ale možná to byl revizní technik jenom na papíře. Takových jsem během svojí praxe poznal také.
Samozřejmě povolejte si řádného technika, který odhalí nepravosti v instalaci.
P.S.: v závadě jsme se Jirko Schwarzi shodli, jak se tak dívám na jednoduchou závadu
Inu řemeslo je řemeslo. Ne každému je dáno vědět.
Patrik Mlynar:
Prv, nez dorazi pristrojovo vybaveny skuseny elekrikar / revizak mozete skusit pokus : zatlcte do mokrej zeme pri bazene kovovu tycku, pripojte kus drotu a na druhu stranu kus plechu povedzme 50 x 50cm, sup s tym do bazenu. Vodu poriadne dochemizujte, nech je viac vodiva a som zvedavy, ci to vypne chranic. Zatial by som do toho bazenu urcite neliezol.
František Šohajda:
Přečtěte si všechny příspěvky v historii...
Už jsem to psal několikrát a několikrát jsem to řešil...
Je to celkem častá a běžná závada u bazénu... ;)
Přesně stejný problém! Montovali to "odborníci" elektro od bazénů, já jsem to pak musel řešit po nich! :'(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana