Musí byť chránič 100 (300)mA pred hlavným vypínačom?

<< < (8/11) > >>

Vít Rotrekl:
Pane Klien, já si teda myslím, že to už hraničí se schizofrenií.

Nemyslím si, že když budu mít zásuvku u kotle někde ve sklepě, tak ji lze považovat za volně přístupnou a pro všeobecné použití...

A tomu strachu rozumím. Při odjezdu na dovolenou vypínám všechny jisitče, kromě zásuvky pro lednici, a v zimně i zásuvky pro kotel. Vše mám v bytě za PCH 30mA. Po týdnu na dovolené se vrátím a co vidím, vypadenej proudovej chránič, tzn. vyteklá lednice a mražák, potraviny na vyhození. Manželka nasraná jak četník. Utahanej po 800km za volantem opravdu nepotřebuju ještě poslouchat manželku jak mě dává za vinu, že jsem to vypnul (opravdu jsem to nevypnul).
Když si představím, že by to bylo v zimně, a já se vrátil domů, kde bude 8-10°C, bude vyteklá lednice, já budu utahanej po cestě, a budu muset poslouchat nasranou maželku... To mě za to riziko stojí, risknout tu ledničku a kotel zapojit bez chrániče.

Chrániče ANO, ale trochu u toho myslet a nebýt moc paranoidní.

Václav Třetí:
Když to trochu zaokrouhlím, tak 100 let jsme měli instalace bez proudových chráničů (o napěťových chráničích nemluvím, jejich použití bylo problematické a málo rozšířené),  a jejich absence neznamenala vymírání národa po úderu elektrickým proudem ani nevyhořely kvůli tomu celé vesnice či čtvrti měst, takže nebuďme papežštější než papež.

Tím nechci samozřejmě říct, že chrániče nemám rád a nedoporučuji je, ale u všeho je třeba myslet nejen jednostraně. Jak říkal klasik v jedné známé české filmové pohádce: přiměřeně, přiměřeně.

Nad velikostí škod je třeba uvažovat komplexně. Zamrzlé ÚT nemusí znamenat pouze popraskaný kotel a radiátory, též rozvody vody a kanalizace budou nejspíš poškozené a v případě kolísavých teplot mohou být zničené i podlahy a nábytek. Máte totálně neobyvatelný dům!

Také s tou lednicí to není úplně jen o řízcích. Při vedrech, jako byly ty letošní, se maso kazí rychle a návrat z dovolené může být také noční můra. Shnilé maso smrdí pronikavě a dost nepříjemně, z rozmrzlé lednice vyteče nevábná, smrdící kapalina, která může též poškodit všelicos okolo a lednici nikdo nevymyje tak, aby byla dále použitelná. Minimálně kuchyň se proměnila v kafilerii.

Je na každém z nás, případně z našich zákazníků, jaká rizika je ochoten vzít na vědomí a jak je schopen dodržovat určitá organizační opatření. Myslím si, že ona část normy není úplně špatně, jen je jí také třeba používat s rozumem. 

Maroš Klein:
Citace: Petr M  18.09.2015, 09:29

Co třeba ČSN 35 4517 vzor C?

Nie. Iným vyhotovením chránič nenahradíte, a vy to veľmi dobre viete.

Citace: Vít Rotrekl  18.09.2015, 09:55

Pane Klien... Klein
...bude vyteklá lednice, já budu utahanej po cestě, a budu muset poslouchat nasranou maželku... To mě za to riziko stojí, risknout tu ledničku a kotel zapojit bez chrániče.

Toto vám asi ušlo, alebo ide o vtip. To určite nemôžete myslieť vážne ako  seriózne vyhodnotenie rizika na akceptovateľne j úrovni.
A čo sa ešte tej úrovne týka, naznačovaním že som paranoidný schizofrenik znižujete svoju úroveň, nie moju.

Citace: Václav Třetí  18.09.2015, 10:44

... Myslím si, že ona část normy není úplně špatně, jen je jí také třeba používat s rozumem. 

Súhlas. A práve zodpovedným posúdením skutočných rizík ju aj dostanete na miesta kam patrí. Tých príkladov by bolo veľa. Domácnosť vám však nevyjde.

...
Priznám sa, mal som obdobie, keď  som tiež inklinoval k jednoduchším riešeniam a podvedome som uprednostňoval funkčnosť a komfort pred bezpečnosťou.
Dnes viem, že v inštalácii zabezpečenej pred bleskom, prepätím a rušením podľa platných noriem a vybavenej vyhovujúcimi spotrebičmi je samovoľné vybavenie chrániča problém. A dosť veľký. Zanedbanie testovania tomu len pomôže.
Celá problematika okolo výnimky pritom spočíva v jednoduchom pochopení princípu, na základe akých pravidiel funguje domácnosť. Potom je stanovenie rizík úplne odlišné od akejkoľvek prevádzky, kde platia iné pravidlá.
Stačí napríklad len hlbšie pouvažovať nad tým, prečo povinné revízie končia v spoločných priestoroch domu pred dverami bytu a odpoveď sa pomaly vynorí sama.
Skúste niekto napríklad požiadať p. Horského o oficiálny projekt na zásuvku pre chladničku či kotol v bežnej domácnosti bez PCH a navyše neprístupnú bezpečnému odpojeniu a údržbe.
Niečo mi našepkáva, že pre svoju vlastnú bezpečnosť vyhodnotí reálne riziká do budúcna tak, aby dotyčného ukecal aspoň na pevné pripojenie cez vypínač. Reálnych záruk na dodržanie bezpečnosti pri obsluhe sa v domácnosti nedočká a na sľuby sa v otázke bezpečnosti nehrá.
Investor môže požadovať čokoľvek ako laik bez akejkoľvek zodpovednosti, ale len projektant, alebo znalý odborník bude nakoniec vždy priamo zodpovedný za vyhodnotenie rizík a bezpečnosť. Aj preto to môže robiť len ako výkon profesie, kde je povinný dodržiavať platnú legislatívu. Svojvôľa odborníkov bez písomného prevzatia zodpovednosti sem nepatrí.
Táto téma si podľa mňa zaslúži samostatné neverejné vlákno, ale to je len môj názor.

P.S:
Pošle mi teda napríklad niekto na posúdenie svoj originál návrhu na nejakú zašitú zásuvku v domácnosti bez PCH? S menom, adresou a č. osvedčenia?
Na výmenu zašlem originál svojho posudku s návrhom opatrení a zdôvodnením. Aj s menom, adresou a č. osvedčenia.  ;)

Vít Rotrekl:
Citace: Maroš Klein  18.09.2015, 19:51

Toto vám asi ušlo, alebo ide o vtip. To určite nemôžete myslieť vážne ako  seriózne vyhodnotenie rizika na akceptovateľne j úrovni.

A čo sa ešte tej úrovne týka, naznačovaním že som paranoidný schizofrenik znižujete svoju úroveň, nie moju.

Omlouvám se za překlep ve jménu, to jsem nechtěl. Ani jsem vás nechtěl nazvat paranoidním schyzofrenikem . Ale, dle mě je vaše argumentace přehnaná, dle mého názoru. Nic víc, nic míň.

Ne nejde o vtip. Myslím to smrtelně vážně.

Maroš Klein:
Jasné.  8)
Je to len diskusia a každý nech si z nej načerpá čo sa mu hodí.
Vaše hodnotenie rizík, vaša zodpovednosť. Ja nie som kontrola. Tiež len obhajujem svoj názor a pohľad na bezpečnosť za ktoré preberám zodpovednosť.
Tu nejde o súdne procesy, tu ide o pocit, že vykonaná práca je v súlade s najlepším vedomím a svedomím.
A potom aj prípadná zmena názoru pôjde prirodzene a samovoľne ruka v ruke so vzdelávaním.  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana