Musí byť chránič 100 (300)mA pred hlavným vypínačom?

<< < (5/11) > >>

Petr M:
Citace: Maroš Klein  17.09.2015, 08:10

Podľa mňa teda žiadne výnimky z 411.3.3 do domácnosti nepatria.

Patří, použil jsem to doma na plynový topení.
a) Doplňková ochrana proti NDN zajištěna pospojováním.
b) Při vypadení chrániče během zimní dovolené může dojít k zamrznutí a protržení trubek. Zničení podlahovky, vytopení od protržených radiátorů,... Škoda může jít do statisíců.

Citace: Maroš Klein  17.09.2015, 08:10

Toto je cesta k zbytočnej diskusii o revíziách spotrebičov v domácnostiach, pokiaľ teda nemáte na mysli šporák s výnimkou napríklad pod dozorom znalých osôb.
Ten by ale mal mať problém s revíziou spotrebiča  ;)

Nemáme povinný revize a dobrovolně je nikdo nedělá. Proto právě ke sporáku, bojleru apod. patří proudový chránič. Kontinuálně provádí měření unikajících proudů, upozorní uživatele na problém okamžitě a zajistí i odpojení do opravy nevyhovujícího stavu. A pokud by se zákazník cítil dotčený, že kvůli vadnýmu bojleru nejede televize, tak stačí použít vypínač (jistič),  kterým odpojí všechny pracovní vodiče. A když chce vyšší spolehlivost, třeba nepřerušit napájení mrazáku při nějakým průšvdu v dílně, tak jističochránič rozhodně není podpultovka a stojí zlomek toho, co chrání.

-------

Předpokládám, že pokud si někdo koupí mrazák za 12000, tak se mu nějakým způsobem vyplatí (třeba tím, že může ušetřit hodně PHM na nákupech, nákupy jednou za čas ve větším množství a se slevou, čuník od rodičů zadarmo).

Při životnosti 10 let mu tam mrazák ušetří >1200 Kč/rok (při započítání energie má ta investice smysl při řekněme >1500Kč/rok),  pokud je úspora 10% z hodnoty obsahu, je v něm jídlo víc než za 15 000Kč. Předpokládejme, že plný mrazák má hodnotu 40kKč.

Pokud při poruše reaguje chránič, je škoda právě těch 40k.

Pokud tam chránič nebude a začne hořet, tak mrazák ani jeho obsah nepřežije. Cena 40 000 + výjezd hasičů + škody na domě + náhradní ubytování po dobu oprav. Takže klidně 440 000Kč.

Když chce někdo vyšší spolehlivost dodávky proudu pro mrazák, má mořnost. 2P chránič renomované značky je cca za 800, to je 2% z ceny mrazáku naplněnýho žrádlem.

Tak kde je, sakra, problém? Pokud se vyplatí koupit mrazák, vyplatí se i dát mu extra chránič. Jenom nemyslící idiot by hledal skulinu v normě, aby mohl ušetřit max. 2% investice a ohrozit majetek a životy rodiny  (norm)

František Janeček:
Nedá mi to a musím si zašťourat.Všic hni tu prosazují chrániče na všechny obvody včetně mrazáků a napájení počítačů i když je v normě vyjimka, kterou se dá podepřít opak, (norm) a vyhrožují požárem.Nač je v těch dřevostavbách ten proudový chránič 100-300mA, ten je kvůli povodním? :)

Jan Palička:
Citace: Pavel Horský  17.09.2015, 08:01

Vyšší unikající proudy spotřebiče (vámi popisovaného sporáku) jsou naprosto mimo mísu.
Jakmile je hodnota unikajícího proudu tak vysoká, že mi vybavuje proudový chránič, pak je to známka jediné věci a to té, že je spotřebič poškozený a je potřena sjednat nápravu jeho stavu, nebo provést výměnu spotřebiče za nový.

Vypadávající chránič a škoda v mrazáku je taková mantra, která se pořád opakuje. Osobní zkušenost: od roku 1998 chrániči jištěno kromě kotle a alarmu VŠECHNO. I lednice, i varná deska i mikrovlnná trouba.....a to je poplatně době instalace většinou osazen jeden 3fázový na patro.....
Nikdy  - opakuji NIKDY - nevybavil chránič z důvodu unikajících proudů. Kromě saunových kamen, když vždy po delší odstávce zvlhly topné tyče. Po výměně tyči už se tak nikdy nestalo.
Mimochodem - stav 3 chráničů i po té době v normě, dva se musely vyměnit
Takže zcela souhlas s panem Horským.

Petr M:
Já jsem měl poslední přerušení napájení chráničem, který nezpůsobilo testovací tlačítko, od čerpadla na zalívání zahrady. Je tam dvojzásuvka, děcko u druhé půlky nechtěně ukoplo víčko a než jsem koupil novou, vyletěla hadice. Jinak nepamatuju, že by 30mA chránič jenom tak ze srandy vybavil.

No, ono to vlastně bylo jediný vybavení chrániče za pět let, co v tom domu bydlím... A za chráničema je vše mimo kotle, racku a stykače pro HDO.

Patrik Dedík:
Pan  Janeček to vystihol. Ked budem mat vsetko cez FI 30mA alebo cez chranice s nadprudovou ochranou potom nepotrebujem central FI 300mA. A ak budem mat chladnicku, sporak bez FI a nieco by sa prihodilo, tak sa spolieham na ten FI 300mA, teda ze by k poziaru nemalo prist.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana