Co vše může být výraz fíčko?

<< < (6/8) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Martin Škopek  24.06.2015, 18:22

Fázový posuv mezi napětím a proudem ve střídavých obvodech a z něj účiník.

Jedna z otázek u závěreček na učňáku:

"Jak se jmenuje přístroj na měření účiníku?"
"Účiníkoměr?"

Lukáš Rotrekl:
Cosinusoměr bych asi nazval fázoměr? Nebo měřák cosinusu? Nebo měřák účiníku.

Takže osobně bych ze slangového fíčka nedělal moc vědu, podle mě 90% elektrikářů (i když samozřejmě jižní morava byla v užívání proudových chráničů trošku napřed díky TT distribuční síti) pochopí, že fíčko je proudový chránič... Samozřejmě platí, že pokud to bude na papíře, tak to bude popsáno s parametry a bude to proudový chránič nebo RCCB, .....

Jinak pro kombijističchr ánič používám slangově (a nejen já) používám fíčkojistič...

Pánové, a těď si dovolím malou odbočku, ale lehce k věci, podle mě je naprosto zažitý a naprosto špatný termín teploměr, myslím, že by to měl být teplotoměr.  ;)

Jirka Š. Svejkovský:
Hnidopichu! :) Docela by mě zajímalo, co měří "metr". A to nemluvím o elektroměru...

Chybná domluva fakt může vést k nebezpečné situaci.

Zdeněk Mazač:
A co výraz Prouďák??  :)

Miroslav Minařík:
Citace: Zdeněk Mazač  24.06.2015, 23:04

A co výraz Prouďák??  :)

To bylo proudové trafo.
Ale je nutno poznamenat, že v jiných jazycích podmět často pochopíme až z kontextu ve větě. Jen u nás chceme mít na vše jediný výraz a stejně je nemáme. Tedy prouďák může být proudové trafo mezi pracovníky instalující přístroje do kobek, ale třeba v případě měření nebo v elektronice to může nabírat zcela jiného významu. A to nemluvím o závislosti na lokálním slengu :-)

A opět si neodpustím připomenout, že jazyk se netvoří na základě nějakého rozboru akademika z UPJC, dle ČSN nebo usnesení nějaké technické skupiny. Tito všichni řeknou "jak by to mělo být podle nich správně". Vše ovšem v praxi záleží na tom, jak se to začne používat mezi lidmi. Pokud se vžije nesmysl bude se používat nesmysl. Viz laptop, imnbus, inteligentní instalace nebo známý ředitel nebo švec.
Nesmysl se vžije a všichni chytří zklapnou a připíšou to do Pravidel. Proto je důležité především aby odborník mluvil a psal správně. A pokud se jedná o výrazy viz rozva/áděč, tak by se měly na jedno místě vždy vyskytovat v jednom tvaru.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana