Co vše může být výraz fíčko?
Miroslav Minařík:
Pročítám nějaké starší učební texty z učilišť a občas se nestačím divit jak se terminologie může lišit. Tak schválně co přesně podle vás znamená slengový výraz "fíčko"?
Jan Hájek:
Fehlerstrom-Schutzschalter F je jako Fehler, chyba a I je označení pro proud.
Nic jiného to být nemůže.
Martin H.:
Grécke písmenko Φ = priemer.
Miroslav Minařík:
Citace: Jan Hájek 23.06.2015, 19:03
Nic jiného to být nemůže.
Mnozí ví, že procházím hodně různých textů a slyším hodně různých příběhů. Už několikrát jsem si všiml, že termínu "fíčko" je přisuzován jiný princip, než obyčejnému proudovému chrániči. Vždy to bylo v odposlechnuto z nějakého rozhovoru, např. :"tak tam dej místo proudového chrániče fíčko nebo fíčko stojí víc, než proudový chránič". Nevěnoval jsem tomu pozornost, ale nyní jsem narazil na útržek nějakého školního textu:
Protože běžný chránič nejistí spotřebič proti přetížení a zkratu, musí se mu předřadit pojistky nebo jistič. Pokud se spojí ochranná spoušť se zkratovou spouští vznikne tak kombinace jističe a chrániče - ochranný jistič (fíčko).
A tak se zde ptám, zda mi desetiletí neuniká nějaká důležitá informace. Nebo co to k sakru kde učí?
MrPeter:
Ve Výchdoních Čechách myslím že starší elektrikáři znají "fíčko" pouze jako chránič. Pouze jako chránič, bez nadproudové ochrany.
Jestlipak víte co je "ryska", "fejfarka" a známá "žehlička"? :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana