Co vše může být výraz fíčko?

<< < (8/8)

MrPeter:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  25.06.2015, 10:25

...jsme se dohadovali s kolegou o podpěťovce(doh)

Myslíte "nulovku"? :) Ještě je "vyrážečka" = napěťová spoušť.

Erhard Mareček:
Citace

Ještě mě napadla jedna situace, kdy jsme se dohadovali s kolegou o podpěťovce a chvíli nám trvalo, než jsem zjistil, že kolega myslí podpěťovou cívku na deionu a já podpěťové relé na přívodu. ajoooo

To je ten lepší případ. Měl jsem vyměnit patici pro relé ovládající generátorový vypínač. Od nás ovládací napětí 24V. Ptám se elektrikáře co dělali gen vypínač kolik je na tom relé. Odpověděl mi, že ovládací napětí. Říkám si dobrý a začnu montovat. Najednou rána, že jsem vyletěl z rozvaděče. Po výrazech, které se nezveřejňují vyplynulo, že oni mají napětí 220V (tenkrát),  jinak to "správné" napětí pro ně bylo 13kV na generátoru.
A to jsme ještě nemluvili slangem! Je třeba si rovněž srovnat pojmy.

Jan Bocek:
Citace: Miroslav Minařík  23.06.2015, 18:28

Pročítám nějaké starší učební texty z učilišť a občas se nestačím divit jak se terminologie může lišit. Tak schválně co přesně podle vás znamená slengový výraz "fíčko"?

V průmyslu ( na Ostravsku a v chutích) se tento výraz moc nepoužíval. V době, kdy byl pouze napěťový chránič, tak se říkalo chránič. A když se objevil proudový chránič, tak to byl proudový chránič.

Ale i dnes při spolupráci s mnohými montážními firmami se  výraz "fíčko" málo používá.
Alespoň na severní Moravě.
Spíše jsem se setkával v oblasti regulace točivých strojů s otázkou, " jak je to s fíčkem" a mysleli to, o čem píše Martin Škopek. Ale více se používal výraz "jak je to s kosínem" než s fíčkem. A když se řeklo "kosínus fí metr" tak každý věděl o čem se bavíme.

Při revizích a mapování elektriky ale do poznámek často píši Fi 25/0,03 a při zpracování RZ vím co to je.

Fuk Tomáš:
Fijistič, slangově fiják  :D

Miroslav Minařík:
Citace: Fuk Tomáš  27.06.2015, 19:32

Fijistič, slangově fiják  :D

Aha, tak jsme doma! Už asi vím, co to bude "fičák"!  (dance)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana