Jaké je správné zapojení schodištáku se 2 přepínači a 2 světly?
Jozef BABJAK:
Vyjadrovacia schopnosť "novej" STN 34 7411 je proti "starej" STN 33 0165 úplne zúfalá. Kábel 2J neexistuje a ako poznamenali kolegovia, tak, ako je nakreslený na obrázku, použitý byť nemôže. Ničmenej, kábel 2B v pohode kúpite v ktoromkoľvek hobby markete, najmä v priereze 2,5mm2. Nakoniec kábel 5J existuje a modrú žilu má, je to ekvivalent 5D.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jozef BABJAK 12.03.2015, 08:50
. Nakoniec kábel 5J existuje a modrú žilu má, je to ekvivalent 5D.
Jo, ale taky ZŽ, takže mezi ty dva vypínače je pro tazatele nepoužitelný.. . A 5O si myslím, že má 5 černých žil číslovaných, ale ruku do ohně za to nedám, je možné, že bude mít 2xČ, Š, H, M.
Jan Franěk:
Důležité jsou v tomto případě dvě věci. Dodržení požadavku na použití kabelu, s plným počtem vodičů, což znamená, že do světel půjde kabel s vodiči hnědá, světle modrá a zeleno žlutá.
Jen těžko budete shánět kabel s požadovaným počtem a barvami vodičů. Proto použijte mezi vypínače kabely dva a to 3Cx1,5mmm a 3Ax1,5mmm.
Schválně to píši „po našem“, protože nevidím nikde v našich předpisech oporu, pro Evropské značení kabelů, byť na to přešli všichni výrobci. Osobně stále používám tato původní označení, všichni mi rozumí a hned vědí, jaký kabel potřebuji. Ať jde o kolegy, nebo velkoobchody.
Václav Třetí:
Já také ve velkoobchodech používám staré značení kabelů a ještě se mi nestalo, že by mi nerozuměli.
Jaroslav Hasala:
Než dělat nějaká "kouzla" s počtem a barvou vodičů, připadá mi podstatně jednodušší udělat jedno "místo spojení" a z něj potom jít kabelem 3O(A) s vodiči hnědá, černá, šedá k přepínači. I zapojení je potom jednodušší a přehlednější.
Pokud je použito více přepínačů, potom kabel kabel 3O(A) propojit smyčkovaně k jednotlivým přepínačům.
Stejně tak, než shánět kabel s nějakým netypickým počtem vodičů nebo se "správnými" barvami, je určitě jednodušší použít dva nebo více běžných kabelů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana