Jaké je správné zapojení schodištáku se 2 přepínači a 2 světly?

<< < (4/4)

Jan Franěk:
Citace: Petr Jur  12.03.2015, 11:12

Ale jak to teď čtu, tak někdo používá staré značení/typy, někdo nové. Ale závazné by mělo asi mělo být to prvně uvedené (kabely J/O),  

Značení je doporučené a není staré. Viz můj předchozí příspěvek. Toto značení je stále platné pro ČR. Jen ho právě válcuje nějaké Evropské označování, za což mohou i samotní výrobci kabelů, kterým se nechce dělat dvojí značení. Pro Evropu a naše.
Pro mě je to další z mnoha „drobných“ věcí, kdy nám Evropa kazí to, co máme mnohem lepší, než zbytek Evropy. Dokud to platné předpisy budou umožňovat, budu si stát za svým a používat Českou verzi značení kabelů. Tedy A, B, C a D, namísto J a O.

Dá se říci, že v tomto jsem a budu hrdým Čechem.

Erhard Mareček:
Přikládám schema

Lukáš Rotrekl:
 (jednicka) O jeden drát míň než "klasické" zapojení s dvěma "koresponďáky"

Václav Třetí:
 Zapojení dodané kol. Marečkem znám a je šikovné právě v těchto případech. Osobně ho ale moc nedoporučuji a nepoužívám, pokud to není nutné. Pokud se rozbije některý přepínač, obvykle dojde při jeho výměně k popletení vodičů a málokdo to umí nakonec opravit, většina elektrikářů toto zapojení nezná.

Když jsem toto zapojení před léty nakreslil synovi a on ho ukázal svému profesorovi na SPŠE, neznal ho také (a to byl docela schopný člověk, který měl jinak obrovské znalosti).

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana