Jaké je správné zapojení schodištáku se 2 přepínači a 2 světly?
PerJur:
Mohu mít teoretický dotaz zda je toto zapojení (včetně barevného značení vodičů - mezi přepínači 1 a 2 a volby kabelů) v pořádku, nejen funkčně ale i podle norem?
Střídavé přepínače 1 a 2 by měly ovládat světla 1 a 2, přepínač 3 by měl nezávisle ovládat světlo 3.
Jaroslav Klinský:
Doplnil bych, že i do světel je potřeba kabel se třemi vodiči. Nikdy se nedá předpokládat, že nepoužiji někmdy v budoucnu světlo s nutností připojení ochranného vodiče na kostru. pak b ude scházet ochr. vodič. Takže v každém případě do světla tři vodiče - modrý, hnědý, zelenolžlutý.
Lukáš Rotrekl:
Kabel 2J nebude mít hnědou a modrou žílu, kabel 5O asi nebude mít modrou žílu, ale to si teď nějak nejsem schopen uvědomit, jak vypadal když jsem jej měl naposledy v rukou
Václav Třetí:
Kabel 2J se už snad ani nevyrábí - on už také není třeba, kabel 2O má hnědou a modrou barvu žil. Kabel 5O jsem snad ani v žádné nabídce neviděl, pravda, také jsem ho nehledal, protože jsem ho na nic nepotřeboval. Autor příspěvku prokázal neznalost značení kabelů a norem.
Pokud by se mělo zrealisovat předložené schéma a upravit ho do souladu s běžnými zvyklostmi, je třeba inkriminovaný úsek kabelu nahradit trubkou, ve která budou protaženy 4 vodiče fázových barev, vodič modrý a vodič zeleno/žlutý. Ke všem svítidlům je třeba přivést též ochranný zeleno/žlutý vodič (viz kol. Klinský).
P.S. Tento systém značení mi k srdci nepřirostl. A,B,C,D bylo jednoznačné, O se plete s nulou, nelze rozeznat podle označení kabely A a D, zase jsme převzali něco horšího než jsme měli my a myslíme si, co jsme neudělali pro pokrok ve sjednocování s Evropou. To se u nás spotřebuje tak málo kabelů, že se je nevyplácí vyrábět - např. 2Ax1,5?
Milan Hudec:
Dobře si značení pamatují ženy:
Je tam, hurå.
Ouvej, není tam.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana