Jaké je správné zapojení schodištáku se 2 přepínači a 2 světly?
Petr M:
Taky bych šel do dvou kabelů. Buďto 3O+3J, nebo 5J+3J podle rozmístění, možností je vícero.
Jnak moje mnemotechnická pomůcka pro CYKY je "Jau, ten přivádí šťávu" a "Ovládání" ;)
Petr Jur:
(poklona) za odpovědi.
Barevné značení a typy kabelů jsem čerpal např. z přiloženého obrázku (objevil se i několikrát tady na diskuzích). Ale jak to teď čtu, tak někdo používá staré značení/typy, někdo nové. Ale závazné by mělo asi mělo být to prvně uvedené (kabely J/O), pokud od roku 2006 nedošlo opět ke změně. Je toto značení i nějak závazné když se dělají projekty na elektroinstala ce (uvádí se v nich typy kabelů)?
Ze zajímavosti jsem prošel několik e-shopů a kabely 2J či 2O či 50 jsou běžně k dostání.
Ale co jsem většinou nenašel v nabídce je právě 6-ti žílový kabel, až pak 7mi žílový - oba již mají jen ZŽ + černé, takže by se musel přeznačovat (černý na modrý),ne?
Kdyby toto zapojení někdo realizoval, tak by asi bylo nejlepší (nejsprávnější), jak už bylo zmíněno, táhnout mezi těma dvěma přepínači dva kabely: 3J(C)x1.5 a 3O(A)x1.5, a ke světlům potom 3J(C)x1.5, i když se ten ZŽ nebude zapojovat. Souhlasíte??
Jozef BABJAK:
Citace: Lukáš Rotrekl 12.03.2015, 09:08
Jo, ale taky ZŽ, ...
Preklep, 5O tam malo byť.
Erhard Mareček:
Co použít jiné zapojení schodišťáků, kde vystačím se třemi "fázovými" vodiči mezi spínači a světly? Nevím, jestli to norma povoluje. Tam by pak stačil kabel 5Cx1.5.
Jan Franěk:
Citace: Erhard Mareček 13.03.2015, 07:09
Co použít jiné zapojení schodišťáků, kde vystačím se třemi "fázovými" vodiči mezi spínači a světly? Nevím, jestli to norma povoluje. Tam by pak stačil kabel 5Cx1.5.
Nakreslete. Ale předpokládám, že k tomuto uspořádání má tazatel nějaký důvod. I když díky tomu že je neznalý oboru, bych mu stejně doporučil elektrikáře. Často mu ten může ušetřit i nějaké prostředky.
Citace: Václav Třetí 12.03.2015, 09:19
Já také ve velkoobchodech používám staré značení kabelů a ještě se mi nestalo, že by mi nerozuměli.
Také proč by neměli. Není to v rozporu, ale v souladu s platnými předpisy. Viz třeba ČSN 33 0165, v edici 2
ROK vydání 2014 (norm) Ale o tom samém hovořila i předchozí edice.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana