Proč chránič vybavuje při spouštění spotřebiče s výkonem nad 2kW?

<< < (8/11) > >>

Radim Strycharski:
Citace: Vít Rotrekl  08.02.2015, 14:38

Mimochodem jak bezpečně poznám, že síť je TT nebo TN. Jedině snad, že si projdu nejbližší skříně a sloupy a mrknu jestli je PEN uzemňovanej. Nic jinýho mě nenapadá.

Řekl bych, že jediná správná cesta je administrativn ě-formální přístup.  V prvé řadě se má vycházet z dokumentace skutečného provedení. Z té má být zřejmé, o jakou síť jde. Proto jsou sítě formálně dány už od zdroje, nezávisle na  tom, kdo kterou část zrovna provozuje. Z měření nelze s jistotou nic usuzovat. Pokud vezmeme v úvahu chyby měření a všechny další vlivy (např. možnost extrémně nízkého odporu uzemnění v síti TT) tak v některých případech z měření nelze zjistit, o jakou síť jde. Např. v pravověrné síti TN-S (tj. pětivodič už od trafa) bude někde přerušen vodič PE a já to mohu podle měření chybně vyhodnotit jako síť TT.

V podstatě to všichni každý den děláme špatně. Chodíme po barácích ve městě a jenom si myslíme, že se nacházíme v TN-C-S. Jistotu ale nemáme žádnou, protože jsme žádnou dokumentaci od provozovatele distribuční soustavy neviděli.

Takže kdybych náhodou někdy zabrousil na Moravě do "asi sítě" TT, neváhal bych oslovit EON. 

Jan Franěk:
Citace: Lukáš Rotrekl  09.02.2015, 07:22

V síti TT žádný PEN vodič není. To je problém této instalace (byl),  že jej (něco v tom smyslu) tam někdo vyrobil....

Ano. Také jsem to tam psal. PE a PEN. JEn na začátku nevím, o jaký vodič se vlastně jedná a někdy mohu mít problén s jeho určením.

Citace: Radim Strycharski  09.02.2015, 08:35

Řekl bych, že jediná správná cesta je administrativn ě-formální přístup.  V prvé řadě se má vycházet z dokumentace skutečného provedení.

(jednicka)

Tak a jsme zase na začátku u, pro některé kolegy sprostých slov, projektové dokumentace skutečného provedení. Tedy se stále točíme v kruhu. Jak by se nám usnadnila práce, kdyby se opravdu dodržovaly alespoň základní požadavky.

Petr M:
Vyrůstal jsem v domečku s připojením TT (a bydlel jsem tam i během elektro průmky),  takže několik postřehů:

1. V zásuvce mezi N a PE bylo malý napětí kolem čtyř voltů AC. Dáno rozdílem potenciálů u trafa a v místě lokálního zemniče. Měřeno mým prvním PU-500. Tento jev je ale závislý na mstních podmínkách. Je to dáno tím, že v místě není jeden vodivý spoj - přizemnění PEN v bodě rozdělení.
2. Tento rozdíl napětí dělal rozdíly plynařům, museli vkládat izolační kusy k plynoměrům.
3. Rozdíl je i v tom, že impedance N-L odpovídá TN, ale impedance PE-L je v TT součtem impedance N-L + odporu obou zemničů. Takže když je síť zemněná přes 0,5 ohmu a odbejk přes 5 Ohmů, je rozdíl impedancí 5,5 Ohmu (PE-L je vyšší).
4. Pozor na přepěťovky, v TT musí být o jednu víc!

Milan Hudec:
Můžete rozvést čtvrtý bod?

Vít Rotrekl:
Asi myšleno, že na přívodu do domu musí být čtyř pólová, tedy určená pro TT. např DV M TT 255, kat.č.951310, nebo menší kanón DSH TT 255 kat.č.941310 :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana