Proč chránič vybavuje při spouštění spotřebiče s výkonem nad 2kW?
Lukáš Rotrekl:
Citace: Vít Rotrekl 08.02.2015, 19:09
Možná jsem měl napsat L-N(PEN), protože nevím jestli je to N nebo PEN.... Nevím, jestli to někdo nepropojil PE a N záměrně, nebo prostě okopíroval starý zapojení, který už nemusí být pravdou.
To je právě to oč tu běží, pokud máš síť TT tak není spojeno N a Uzemnění, v momentě, kdy to propojíš uděláš z toho TN. (Hodně zjednodušeno a za předpokladu, že je uzel napájecí sítě spojen se zemí, pokud není, tak z toho uděláš v podstatě IT při nespojení a TN paskvil při spojení).
A jestli to někdo vyrobil úmyslně nebo z blbosti na věci moc nemění......
Jaroslav Hasala:
Jak už jsem psal, v síti TT není žádní část sítě přímo spojená s uzemněním, připojení objektu je tedy L1, L2, L3, N.
V elektroměrovém rozvaděči je prvním prvkem proudový chránič, u hodně starých instalací i napěťový chránič.
Celkem bezpečně lze rozeznat sítě TT právě podle měření impedance L - PE.
Uzemnění bývá obvykle dost mizerné, jak jsem psal, typicky je to jedna zemnící tyč, naměřené hodnoty bývají klidně i 50 Ohm.
Pro funkčnost proudového chrániče ovšem tyto hodnoty stačí.
V současnosti je naprostá většina distribučních sítí TN-C, téměř všude byly sítě nějakým způsobem rekostruovány. Snad jen někde na nějakých zapadlých vesničkách.
Obecně se dá říci, že pokud jsou v místě použité betonové sloupy, pravděpodobně už jde ze strany distributora o síť TN-C.
Nebyl bych si jistý jen v místech, kde jsou stále ještě použité dřevěné sloupy.
Relevantní informarce o sítích by měl mít distributor.
Další věcí je to, že i když byly rekonstruované sítě ze strany distributora, zapojení elektroměrovýc h rozvaděčů a další instalace mnohdy zůstalo původní, tedy pro sítě TT.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jaroslav Hasala 09.02.2015, 06:44
Jak už jsem psal, v síti TT není žádní část sítě přímo spojená s uzemněním, připojení objektu je tedy L1, L2, L3, N.
Jen dodávám: Na straně spotřeby.
Na straně zdroje je přizemněn uzel sítě.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jan Franěk 08.02.2015, 19:47
Pro mne bude asi prvním znamením, že se jedná o síť TT, chránič na vstupu do objektu. Těch jsem moc v sítích TN nepotkal.
Normálně se v TT sítích nepohybuji, ale díky osvětě, především kolegů Milana Hudce a Jirky Schwarze, jsem něco málo přece jen pochytil. Přesto bych velmi tápal a pokud by měření neprokázalo o mnoho vyšší hodnoty PE, asi bych měl s určením sítě problém. Díky tomu že se ve svém okolí se sítěmi TT nepotkávám, bych hádal, že jde o problém na vodiči PEN.
Když se ale podívám na přiložené schéma, mám problém s kabelem CKY 4Bx6mm, nejen kvůli tomu, že bych normálně vyžadoval plný počet vodičů, stejně jako v síti TN, ale možná především proto, že je využit jako N vodič, právě zeleno/žlutý. Sice to bude fungovat, ale dělá to celou instalaci velmi nepřehlednou a je to porušením několika článků norem. Úspora na těch 5m, je velmi směšná a v žádném případě ospravedlňujíc í.
V síti TT žádný PEN vodič není. To je problém této instalace (byl), že jej (něco v tom smyslu) tam někdo vyrobil....
Milan Hudec:
Za trafem se nějaký PEN najít může, pozor na důvod použití chrániče, nejen kvůli vysoké hodnotě smyčky ale bez něj může nastat v podstatě trvalá závada N-PE.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana