Proč chránič vybavuje při spouštění spotřebiče s výkonem nad 2kW?

<< < (6/11) > >>

Vít Rotrekl:
Asi si nerozumíme.
Mám rozvodnou síť v T? - v našich opičích horách, ještě tak před 10-15ti léty bývala. Do domu mě vede přívod 4x (L1, L2, L3, N) v barevné kombinaci černá, hnědá, černá a zeleno/žlutá. V elektroměrovém rozvaděči, kterého součástí je i vývodová část s jisitiči a N a PE můstky, je vyveden ještě vodič PE z uzemnění objektu.
Ze zaplombované části, kde je osazen chránič mě lezou dráty černá, hnědá, černá a modrá. Fáze na jisitče, N na můstek.

Před chráničem naměřím smyčku L-N řekněme 0,6Ohm. Na PE změřím "smyčku" 5Ohm.

Domeček samostatně. Do domu nevede žádný metalický vedení. Voda je v plastu. Plyn není. Tudíž se dá vyloučit propojení se sousedem.

Jak poznám, že síť je TN nebo TT? Já mylsím, že jinak než průzkumem sloupů ne.

Milan Hudec:
Citace: Vít Rotrekl  08.02.2015, 17:57

Před chráničem naměřím smyčku L-N řekněme 0,6Ohm. Na PE změřím "smyčku" 5Ohm.

Jak poznám, že síť je TN nebo TT? Já mylsím, že jinak než průzkumem sloupů ne.

Pokud máš impedanci sítě 8x nižší, nežli impedanci ochranné smyčky, tak jsi velice pravděpodobně v TT.

Vít Rotrekl:
Možná jsem měl napsat L-N(PEN),  protože nevím jestli je to N nebo PEN.... Nevím, jestli to někdo nepropojil PE a N záměrně, nebo prostě okopíroval starý zapojení, který už nemusí být pravdou.

Milan Hudec:
Citace: Vít Rotrekl  08.02.2015, 19:09

Možná jsem měl napsat L-N(PEN),  protože nevím jestli je to N nebo PEN.... Nevím, jestli to někdo nepropojil PE a N záměrně, nebo prostě okopíroval starý zapojení, který už nemusí být pravdou.

Moc špekuluješ, pokud bys zažil několik hodně veselých večírků za sebou a pak to dva měsíce nedostal, je skoro jistý že z důvodu těhotenství, nikoli úleku :)

Jan Franěk:
Pro mne bude asi prvním znamením, že se jedná o síť TT, chránič na vstupu do objektu. Těch jsem moc v sítích TN nepotkal.
Normálně se v TT sítích nepohybuji, ale díky osvětě, především kolegů Milana Hudce a Jirky Schwarze, jsem něco málo přece jen pochytil. Přesto bych velmi tápal a pokud by měření neprokázalo o mnoho vyšší hodnoty PE, asi bych měl s určením sítě problém. Díky tomu že se ve svém okolí se sítěmi TT nepotkávám, bych hádal, že jde o problém na vodiči PEN.
Když se ale podívám na přiložené schéma, mám problém s kabelem CKY 4Bx6mm, nejen kvůli tomu, že bych normálně vyžadoval plný počet vodičů, stejně jako v síti TN, ale možná především proto, že je využit jako N vodič, právě zeleno/žlutý. Sice to bude fungovat, ale dělá to celou instalaci velmi nepřehlednou a je to porušením několika článků norem. Úspora na těch 5m, je velmi směšná a v žádném případě ospravedlňujíc í.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana