Mám v pořádku zapojení zásuvky v síti TN-C (hliník/měď)?

<< < (2/4) > >>

Lukáš Rotrekl:
Citace: David Hruda  12.01.2015, 20:26

Podle mně osvětlil: ...pokud není uvedeno jinak. A tady je na zásuvce uvedeno Cu- tudíž Al ne.

Já měl na mysli spíše ty dva průřezy pod jedním šroubkem.. Myslel jsem, že to že není pro Al jsem řekl docela jednoznačně.

Petr Smr.:
díky všem za názory

Citace: Lukáš Rotrekl  12.01.2015, 20:34

Já měl na mysli spíše ty dva průřezy pod jedním šroubkem.. Myslel jsem, že to že není pro Al jsem řekl docela jednoznačně.

máte pravdu, jedná se o zásuvku ABB, vycházel jsem z názoru prodavače v elektru, že tato zásuvka nemá s Al problém, a taky ze sekce Otázky a odpovědi na stránkách ABB, kde se o tomto píše .. "Zásuvky v řadě Swing a Swing typu 5518 (jednonásobné) a 5512 (dvojnásobné) jsou přístroje se šroubovými svorkami, kde je možno bez problémů použít hliníkové vodiče. "

Citace: Tomáš Žabka  12.01.2015, 20:10

EDIT: Teď jsem se kouknul lépe a už to vidím druhá smyčka je připojena na PE takže je to hodně divoký. Vyhoďtě zásuvku udělejte větší díru napojte okruh svorkami a zásuvku napojte ze svorek pod ni (udělejte T-čko).

takto jsou zapojeny všechny zásuvky v bytě, fáze smyčkovaná u L, druhý vodič(PEN) jde nejdříve na kolík, pak na N, odkud odchází do smyčky opět na kolík a pak už další zásuvku
viz. http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,17654.0.html

Lukáš Rotrekl:
Pokud to posvětí výrobce, tak v tomto směru není co řešit.....

Pak mě bude zajímat, jestli sem ještě někdo napíše k tomu zapojení jako takovému. Něco mě k tomu napadá, ale ......

Linhart Jarda:
Taky teď na to koukám, že ten propoj je zbytečný.Možná spíš kontraprodukti vní. Na spodním odchozím šroubu PE svorky se potkávají dva vodiče různého průřezu a napnelismus na Al vodič může být  (zle). Ten odchozí PEN jsem také přehlédl a myslel, že je nějaké propojení pod zásuvkou.
Můj učitel, kolega RT, říkal:
"V TNC si vždy najdi přívodní pár vodičů a přívodní PEN nejdřív na PE svorku, poté bez přerušení na N svorku. Odchozí PEN na druhý samostatný šroub PE svorky."
Jinak dnes, když se jedná jen o výměnu zásuvky v Al TNC tak preferuji propojení ve WAGO s pastou pod zásuvkou a do zasuvky už L,N,PE v mědi. Aspoň když se uvolní, některým lidem jeden nevysvětlí jak odpojovat spotřebiče, tak nedochází k přerušení obvodu.

Zdenek Hejčl:
Jistě je lépe pro laika spojit oba PEN mezi kolíkem a zdířkou, pokud neumí rozlišit přívodní  a vývodní drát.
Všiml si někdo, že propojovací drát PEN provedl vodičem v černé barvě?  ;)
Jistě je to jen prkotina....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana