Mám v pořádku zapojení zásuvky v síti TN-C (hliník/měď)?
Smrczech:
Poprosil bych o odborné posouzení zapojení zásuvky v síti TN-C do smyčky,
kde již nebyl dostatečně dlouhý původní hliníkový drát,
nahradil sem tedy jedno propojení měděným (bez dotyku s hliníkovým).
Jiří Schwarz:
Vypadá to, že pod jedním šroubkem jsou 2 vodiče různého průřezu. Pokud to není optický klam a je to skutečně tak, považuji to za hodně nešťastné a špatné řešení.
Lukáš Rotrekl:
V tom bych problém neviděl, je tam profilová podložka, která to vyrovná, a přímo na montážním plechu té zásuvky je napsáno CU 2x1,5-2,5, což osobně chápu, že lze použít 2 vodiče o průřezu 1,5 - 2,5mm2, kdyby to měl být u obou vodičů stejný průřez čekal bych něco jako 2x1,5, 2x2,5mm2, ale třeba by to objasnil výrobce.
Nicméně v prvních dvou písmenech toho nápisu zase vidím problém já: CU = měď, o AL = hliník vůbec nic.
EDIT: Návod toho moc neosvětlil.... Pokud tedy tipuju správně, že se jedná o ABB
Tomáš Žabka:
Vodiví propoj zdvojujete. Kolik PE máte připojen hliníkem a tím samím hliníkem pokračujete na N. Osobně bych to řešil tak, že bych připojil PE hliníkem a hliník ukončil, a z druhé strany udělal klemu tak jak jste ji udělal vy PE na N. Jak už zmínil kolega máte hliník 2,5mm2 a měď 1,5mm2 pod jedním šroubkem.
Nicméně pod zásuvkou se skrývá nějaká čuňárna, protože fáze je smyčkována (hliník má smyčku) a pokračuje dále aspoň podle fotky a N smyčkovaný není, takže pozor na to.
EDIT: Teď jsem se kouknul lépe a už to vidím druhá smyčka je připojena na PE takže je to hodně divoký. Vyhoďtě zásuvku udělejte větší díru napojte okruh svorkami a zásuvku napojte ze svorek pod ni (udělejte T-čko).
David Hruda:
Citace: Lukáš Rotrekl 12.01.2015, 20:07
EDIT: Návod toho moc neosvětlil.... Pokud tedy tipuju správně, že se jedná o ABB
Podle mně osvětlil: ...pokud není uvedeno jinak. A tady je na zásuvce uvedeno Cu- tudíž Al ne.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana