Mám v pořádku zapojení zásuvky v síti TN-C (hliník/měď)?
Petr Smr.:
Citace: Michal Šenkýř 13.01.2015, 01:38
Ať se dívám, jak se dívám, tak se mi nelíbí fázový(?) vodič. Konce jsou čímsi obaleny (asi nějaká izolačka) a prosvítá tam zelená barva. I když stěna okolo je také zelená, možná jen barva ukápla.
je to jak píšete, barva od stěny.... to že na L jsou oba dráty fáze a na PE a N jsou PEN dráty vím určitě (jednak proměřením a také PEN drát má pod černou vrstvou žlutozelenou izolaci)
na konci fázových vodičů jsou zbytky izolačky, která tam byla dříve...fáze a PEN byly propojeny čokoládama a zaizolovány, byla to "zazděná" zásuvka
Petr Smr.:
Ještě bych se zeptal, co přesně se může stát, pokud se vodič PEN při cestě z PE na N dotkne kovové konstrukce zásuvky? v dalších zásuvkách totiž místo klemy
(kterou jsem udělal tím Cu drátem) je to vedené přímo tím PEN vodičem, který je od PE do N obnažený
Radek Luža:
Mě osobně se mimo jiné moc nelíbí připojení dvou vodičů pod PE spodní šroub bez profilové podložky a bez nějaké hrany, která by zabránila vyklouznutí vodiče od šroubu, ten Cu vodič tam drží silou vůle a navíc při dotahovaní šroubu je ten Cu vodič vytláčen ven (protože se uthuje doprava), něco mě říká že takový způsob zapojení nám na učňáku vytloukali z hlavy a osobně dodnes používám způsob že vodič je při utahování šroubu vtahován.
PS: V domě, který sem koupil se mě líbí provedení připojení zásuvek tak že pod každým šroubkem je krásně vytvarované očko. Osobně bych řekl že je to trvanlivější a bezpečnější ale nedovedu si představit kolik hodin ten elektrikář strávil jenom na těch očkách :)
zdenek svestka:
Citace: Smrczech 12.01.2015, 17:55
Poprosil bych o odborné posouzení zapojení zásuvky v síti TN-C do smyčky,
kde již nebyl dostatečně dlouhý původní hliníkový drát,
nahradil sem tedy jedno propojení měděným (bez dotyku s hliníkovým).
Toto zapojeni barevne neodpovida,klema z ochraneho na pracovni cernou je spatne a ta propojka je zbytecna spise vadi spatny prurez pod sroubkem al a cu. Jestli dobre vidim i na fazi je preizolovan zelenozluty drat uplne mi pripada jako by byl pak spojen s kolikem (zle) (zle) (zle) (zle) (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana