Mám v pořádku zapojení zásuvky v síti TN-C (hliník/měď)?
Petr Smr.:
Citace: Zdenek Hejčl 12.01.2015, 22:59
Jistě je lépe pro laika spojit oba PEN mezi kolíkem a zdířkou, pokud neumí rozlišit přívodní a vývodní drát.
Všiml si někdo, že propojovací drát PEN provedl vodičem v černé barvě? ;)
Jistě je to jen prkotina....
tak ta barva mě trkla až teď, jak jste to napsal :) zeptal bych se ještě, jak se dá zjistit který z nich(PEN) je přívodní a vývodní
EDIT: zrovna jsem se docetl..."Pokud se instalace prováděla smyčkováním v zásuvkách, musí být takto vodič PEN zapojen z obou směrů (přívodu i odvodu), neboť při výměnách a kontrolách nelze jednoduše určit stranu přívodu."
Michal Šenkýř:
Ať se dívám, jak se dívám, tak se mi nelíbí fázový(?) vodič. Konce jsou čímsi obaleny (asi nějaká izolačka) a prosvítá tam zelená barva. I když stěna okolo je také zelená, možná jen barva ukápla.
Milan Hudec:
Kolik příspěvků zbývá k polemice zda není odchozí PEN lépe odbočit z fáze (zle)
PEN obecně odbočujeme ze svorky PE, což je logické (jinak na mnohdy ožužlaném propoji PE s N závisí bezpečnost dalších zásuvek).
Pokud je mě známo, odbočování z N se v panelácích tolerovalo z důvodu stejně mizerné hodnoty pevnosti vodičů L a PEN v plochých kabelech, kdy nebylo prakticky možno provést kvalitní spoj na svorkách PE při jednostraném zavedení vodiče pod hlavu šroubku, montér byl postaven před rozhodnutí hrát si s vytvarováním U a připojením k PE nebo rovným připojením do spolehlivější svorky N, nicméně při použití vodičů toto neplatilo jelikož ochranné vodiče obecně se vyráběl s větší pevností nežli vodiče fázové.
Maďaři, možná i jiní šli v bezpečnosti ještě dál a používali ploché kabely s Cu vodičem pro PEN a Al vodičem pro L.
Lukáš Rotrekl:
Já jsem tak přemýšlel, o tom, jestli je nutné dělat propoj z N zpět na PE.
proč ano:
- nevím, který je přívod, který odvod
- když "selže" přívodní svorka na PE nebo N svorka, nebude to problém pro další zásuvky v lajně
takže asi ano,
u varianty v připojení odvodního vodiče jen na druhou PE svorku mě napadlo, jestli je PE kontakt zásuvky - celý od jedné svorce k druhé - schopen vést trvale jmenovitý proud zásuvky...
Ale myslím, že už se dostáváme do oblasti, kde ani nadprůměrný montér vůbec neuvažuje....
Milan Hudec:
Plech PE 20A snáší ani o tom "neví", prováděl jsem pokusy, nejzajímavější zjištění byl vliv jednoho či dvou kolíků na oteplení, rozdíl cca 6 st.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana