Jak zesílit TV signál?

<< < (4/7) > >>

Josef Indra:
Dnes to někdy není jednoduché, doporučuji změřit úrovně a aspoň základní kvalitu jednotlivých multiplexů. Ten spodní zesilovač dle parametrů vypadá sice dobře, ale zesílení 30 dB už může vadit. Horní zesilovač utáhne spolehlivě i část z Teroz zesilovačem.
Ověřit jestli jdou ze stejného směru. Na kvalitu příjmu má vliv i rušení např. LTE.
Dvacetiletý koaxiál taky neudělá parádu.
Já osobně se v malých rozvodech se bráním použití zesilovačů, v místech s dobrým příjmem
napájím signálem i 8 televizorů z jedné antény. ( Heslo starých anténářů, že nejlepší zesilovač je kvalitní anténa, stále platí).
Snad vám to pomůže.

Zdeněk Pikhart:
Citace: Josef Indra  30.10.2014, 20:28

Dnes to někdy není jednoduché, doporučuji změřit úrovně a aspoň základní kvalitu jednotlivých multiplexů. Ten spodní zesilovač dle parametrů vypadá sice dobře, ale zesílení 30 dB už může vadit. Horní zesilovač utáhne spolehlivě i část z Teroz zesilovačem.
Ověřit jestli jdou ze stejného směru. Na kvalitu příjmu má vliv i rušení např. LTE.
Dvacetiletý koaxiál taky neudělá parádu.
Já osobně se v malých rozvodech se bráním použití zesilovačů, v místech s dobrým příjmem
napájím signálem i 8 televizorů z jedné antény. ( Heslo starých anténářů, že nejlepší zesilovač je kvalitní anténa, stále platí).
Snad vám to pomůže.

Nezbývá než souhlasit, vždy nejdřív zkouším zapojení bez zesilovače. První věc je kvalitní anténa.

Petr Liskar:
Citace: Eldest  30.10.2014, 19:44

To jste mi přesně potvrdil to, co jsem si celou dobu myslel. Problém je jen v tom, že všechny televize nemůžu napojit přímo (zesilovač - tv).  V úvahu je jen možnost (dle obrázku) k anténě dát zesilovač, ke kterému připojím koaxiál, který vede do rozvaděče a do rozvaděče dát rozbočovač pro tři zásuvky, které jsou v prvním podlaží.

Ojojoj, to zapojení vážně není dobře. Pasivní dvouvýstupový rozbočovač signálu vám na každém výstupu odebere 3dB. Zdánlivě malé číslo, ale ve skutečnosti to znamená, že za rozbočovačem je signál poloviční úrovně, než před ním. Máte-li v té oblasti slabý příjem multiplexu 3, tak tímto zapojením jste jej zabil dočista dočista.   

Nevím, v které oblasti jste, takže budu psát vše, co může být špatně a co je třeba projít a mít v tomto pořadí zapojené:
1) Anténa: by měla být ve správné polarizaci - ve většině oblastí je pro multiplex3 horizontální polarizace,  bohužel několik vysíračů má polarizaci vertikální. Též je docela záhodno, aby ta anténa byla rozměrově co nejblíže frekvenci, kterou chcete ulovit, tedy vašeho lokálního multiplexu3. Antén by měla být nasměrována na nejlepší příjem nejslabšího signálu, ale pravděpodobně budete hledat kompromisní polohu. Je též možné, že místní podmínky vás donutí mít antény dvě.
2) předzesilovač: musí být co nejblíž anténě, nejlépe schovaný přímo v ní (v anténní krabičce),jakýkoliv kousek koaxiálního vedení znamená ztrátu (symetrizační člen a koax samotný) a zesilovat šum nemá smysl. Pod střechou by mohl být druhý zesilovač, zřejmě bude stačit úzkopásmový, to by ukázalo měření na místě.
3) koaxiální kabel: Multiplex3 povětšinou vysílá při horním okraji pásma. Koax má takovou nectnost, že s vyšší frekvencí má i vyšší útlum - je nutno zde nešetřit a použít na všechny vedení kvalitnější kabel.
4) rozbočovač je OK.
5) koaxové vedení do míst spotřeby je též OK, poznámka o kvalitě koaxu zde má vzhledem k délce obzvláště význam.
6) ten zesilovač v slaboproudém rozvaděči se mi jeví OK.

Návod máte, můžete začít. Good luck. Já osobně vám doporučuji pozvat anténáře s měřákem.

Jiří Schwarz:
Na stránkách ČTU si můžete najít, jestli je naše místo příjmu pokryté signálem 3. multiplexu podobně jako dalších.
(snad to projde  DTV.CTU.CZ)
Faktem je, že tam také trochu lžou, Domažlicko je na tom s pokrytím hůře, než se zdá.
Pokud byste tam měl mít použitelný signál, je nejlepší vyzkoušet to, co už tu padlo - anténu, co nejkratší kabel, televizor, nic mezi.

Pokud tam signál podle ČTU nemáte, pak je třeba oslovit jistého ministra, který měl udělat něco proti zákonům, které umožňují diskriminaci, která spočívá v tom, že celoplošná televize nemusí vysílat celoplošně!

František Šohajda:
Anténařina je tak trochu i duchařina, jak se říká...
Tam kde má být signál ,  není a naopak!
Jeden výrobce zesilovačů a komponentů pro antény má na svém webu napsáno-
Pokud tomu nerozumíte, nic si u mě neobjednávejte!! ;D ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana