Jaký kabel pro zemní vedení na soukromém pozemku (1F, délka 280m, odběr do 6A)?
Pavel Stránský 111:
Požadavek na nejmenší průřez vodiče PEN!
Lukáš Rotrekl:
Tam vidím jen požadavek na nejmenší průřez vodiče PEN, ale nikde požadavek na nejmenší průřez Al vodiče.
Petr Liskar:
Citace: Milan Illek 04.10.2014, 10:35
ČSN 33 2000-5-54 ed. 3, str. 18. To nevíte? :o
O čísilko vedle to je.
ČSN 33 2000-5-52 (Elektrotechnic ké předpisy – Elektrická zařízení – Část 5: Výběr a stavba elektrických zařízení – Kapitola 52: Výběr soustav a stavba vedení) je pro hliníkové vodiče předepsán minimální průřez 16 mm2.
Lukáš Rotrekl:
Zběžně jsem našel tuto tabulku (viz. příloha), tam je pro kabel 10mm2. Kde je zmínka o tom, že nejmenší možný průřez hliníku je 16mm2? Nemám čas teď pročítat celou normu....
Mohl jsem přehlédnout, ale někde jsem to řešil, a nemohl jsem najít argument, proč nejde 10mm2 v Al použít. Samozřejmě v TN-S.
Petr Liskar:
Citace: Lukáš Rotrekl 04.10.2014, 11:21
Zběžně jsem našel tuto tabulku (viz. příloha), tam je pro kabel 10mm2. Kde je zmínka o tom, že nejmenší možný průřez hliníku je 16mm2? Nemám čas teď pročítat celou normu...
Mea culpa, já uvedl dobře zdroj na nejmenší průřez AL vodiče a špatně hodnotu - 10mm2 průřez vodiče v kabelu je správně. Jestli v daném případě tam bude či nebude PEN a ruku v ruce s tím i jiný průřez, to už je věcí projektu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana