Jaký kabel pro zemní vedení na soukromém pozemku (1F, délka 280m, odběr do 6A)?
Zdenek Hejčl:
Ano, také podpořím.
Martin Kurka:
AD kabel:
Už se to tu řešilo - viz příloha, dále když se počítá trvalý proud 2A, pak je na 230V ekonomický průřez podle Pedolovy ekonomiky CYKY4.
Pokud dáte na oba konce standardní trafa 230/400 a 400/230V, pak sleze proud i ekonomický průřez kabelu cca na polovinu, teda CYKY2,5 a na hraně i CYKY1,5. Takže podle mne ekonomicky se vyplatí AYKY 2,5 + 2 trafa. Některé typy CYKY/AYKY jsou typovány i na 500V. Ty je nutné použít.
Jinak bez traf AYKY 6. Ale 2x trafo zde má své kouzlo a velké výhody IT sítě.
Rozhodně se nemusíte zabývat nějakými úbytky z hlediska funkčnosti, spínané zdroje pro kamery a videoservery pracují i na 120V.
Takže se bude řešit jen ekonomika ztrát a bezpečnost. Bezpečnost viz Kříž, ekonomika viz Pedol, přepětí viz Hájek.
Transformátory z hlediska ochrany před přepětím mohou působit velmi příznivě, nezapomenout na paralelní kapacitu přes vinutí pro kompenzaci vlastní kapacity vinutí trafa.
Začít se musí od zadu, změřit opravdový ustálený a opravdový rozběhový proud spotřebičů. Já to vidím na 1A/230V činného proudu s mírně kapacitním charakterem spotřebiče. Vedení je induktivní podélně, kapacitní příčně, pozor na kmitání a kapacity proti zemi. Další body pro trafa.
Stejně je nejdražší výkop. Jen nezapomenout na začátku a na konci přihodit pásek.
P.S. Pedol a Pedro nebude podle mne ta samá osoba.
Jan Bocek:
Citace: Martin Kurka 07.10.2014, 12:50
AD kabel:
Už se to tu řešilo - viz příloha, dále když se počítá trvalý proud 2A, pak je na 230V ekonomický průřez podle Pedolovy ekonomiky CYKY4.
Pokud dáte na oba konce standardní trafa 230/400 a 400/230V, pak sleze proud i ekonomický průřez kabelu cca na polovinu, teda CYKY2,5 a na hraně i CYKY1,5. Takže podle mne ekonomicky se vyplatí AYKY 2,5 + 2 trafa. Některé typy CYKY/AYKY jsou typovány i na 500V. Ty je nutné použít.
Jinak bez traf AYKY 6. Ale 2x trafo zde má své kouzlo a velké výhody IT sítě.
P.S. Pedol a Pedro nebude podle mne ta samá osoba.
Pane Kurka,
tak mi to nedalo a napsal jsem Pedrovi, Petrovi Doležalovi z Tišnova, který je vynikající silnoproudy projektant. A opravdu nemá nic společného s tabulkami, ani s nickem Pedol. je to jen shoda jmén. Na elektrika nepřispívá, protože se kromě radioamatértví věnuje létání s "dronem" Phanton 2. Má také zajímavé video na https://www.youtube.com/channel/UCDVBCg4bdeM2QNugqG17uSg
(poklona) za vyvedení z dlouho léteho omylu.....ale byl to omyl příjemný. Aspoň jsem Pedra zase po létech pozdravil.
Potěšilo mne, že podporujete řešení s dvěma trafy a síti IT. Volil jsem sice trafa 230/500, které v ostravském elektrobazaru jsou za babku. Zato trafa 230/400 V jsou standartně dostupné....
ACEOF ACES:
Citace: ACEOF ACES 06.10.2014, 18:27
Kdybych byl v nouzi, tak bych použil kabel CYKY 5x1,5 , který bych odjistil jističem 2A, když vyjde impedance charakteristik a C.
Nechci obhajovat řešení co jsem navrhnul, protože jsou lepší a vhodnější řešení, ale jen jako příklad:
Za kolik let by se vrátila investice do vámi zvoleného kabelu v porovnání s kabelem CYKY 5x1,5 ; délka 280m, trvale napájející uvedená zařízení, tj. celkem 500VA při současných cenách?
Martin Kurka:
Nevím, jak to myslíte s tím 5x1,5 proč 5x, ale pro dvojvodič resp. trojžílu je ekonomika na konstantní cenu 4Kč/kWh v příloze.
Zde je vidět, proč je důležité změřit skutečný reálný odběr, poloviční proud jsou násobné roky návratnosti.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana