Je instalace přepěťových ochran povinná?

<< < (6/8) > >>

Václav Třetí:
Citace: Jan Hájek  22.09.2014, 08:33

Nic nového, osobně to znám ze základní školy, byl jsem považován za nenormálního, protože oba dva rodiče byli nedělnického původu a otec nechodil večer do hospody, neb doma po večerech motal na vedlejšák trafa.

To znám také velice dobře, u nás to bylo stejné, navíc jsem byl ještě podezřelý tím, že jsem chodil na angličtinu a měl stýce v USA! Aby to komunisti trochu napravili, tak z mé maminky udělali (samozřejmě bez ohledu na vzdělání) uklízečku.

x - x - x

A co se týká analýzy rizik - já obvykle s trochou nadsázky říkám, že je to přesná práce s nepřesnými čísly.

Zdravý selský rozum se nám vytratil ze zákonů a z běžného života už také pomalu mizí. A aby se tak nedělo, když polovina národa už má vymytý mozek pomocí reklam z TV.

Musíš si koupit tenhle přípravek, abys měl dokonale čistý hajzlík, musíš si koupit tenhle lék, abys měl zdravou prostatu, musíš mít vložky s křidélky, aby ses cítila svobodná...  Když tyhle kraviny slyším u večeře, tak mám chuť televizi rozbít, jenže jsou mraky lidí, co druhý den jdou nakupovat jako ovce to, co včera viděli v reklamě, aniž se zamyslí, zda to potřebují.  

Jan Alin:
Citace: Jan Alin  22.09.2014, 09:42

který neměl rodiče nedělnického původu

mělo tam být "který neměl rodiče dělnického původu"

zatrolený dvojitý zápor  o:-)

Pavel Horský:
Citace: ACEOF ACES  22.09.2014, 10:38

Proč lidé nemají zájem o přepěťové ochrany?

Protože si myslí, že je samotný hromosvod všemohoucí zařízení, které v případě bouřky ochrání jak je tak jejich spotřebiče.
Zcela běžná je věta "mám na domu dva roky starý hromosvod a při bouřce mi stejně shořela TV, PC a audiotechnika". Tací se pak rozčilují, že je hromosvod k ničemu, že je nezachránil.
Neví, že hromosvod je jeden systém a svodiče druhý a kyždý z těchto systémů chrání něco a defacto jeden bez druhého je považován za nedokonalou a z části zbytečnou ochranou. Jak jsem již mnohokrát psal, chybí osvěta obyčejných zákazníků.

Pavel Horský:
Správné určení rizik závisí na mnoha situacích, které mohou nastat. Každý je však vidí jinak a pak se setkáváme s mnoha rozdíly v závislosti na tom, zda rizika zpracovává optimista či pesimista.

V čem moho být propastné rozdíly?

- Lidé se běžně vyskytují kolem svodů?
  A proč by ne? Za domem vznikne zastřešená teráska, kde se za bouřky vesele hoduje
  a kde si hrají děti na čerstvém vzduchu. Přehodnocuje někdo rizika při dostavbě této
  terásky, která je budována např. po třech letech kolaudace stavby?

- Jak je to s protipožárními opatřeními v běžném RD?
  Nijak. Žádná nebyly a nebudou

- Zvláštní riziko: panika
  Je zanedbatelná nebo nízká, což je hodnoceno přítomností osob do počtu 100 osob?
  Pokud si představíme, že se v domě sejde větší počet lidí např. při oslavě svatby
  nebo jiných životních akcích a výročích. Někdo si tyto počty nepřipouští.

- Objekt obklopen vyššími stromy nebo objekty?
  Stromy by se do výpočtu vůbec zahrnovat neměly. Teď jsou, za měsíc být nemusí.
  A vyšší objekty? Když někdo do výpočtu zahrne komín bývalého pivovaru a ejhle,
  on se za rok bourá.

Atd, atd.

Tři osoby vypracují rizika na stejný objekt. Garantuji, že s rozdílnými výsledky.

A to nehovořím o dalších výpočtech....n apř. dostatečné vzdálennosti.

Ano, v hromosvodech je guláš a přímo nehorázný.

Jan Palička:
Citace: ACEOF ACES  22.09.2014, 10:38

Proč lidé nemají zájem o přepěťové ochrany?

Protože je v lidské povaze podceňovat ochranu proti nahodilým nebezpečím, která nemusí nastat. Bezpečnostní dveře, EZS, EPS, alarm v autě, přepěťová ochrana, hromosvod, lavinový pípák na horách, pojištění - to všechno stojí nemalé peníze a pokud se nestane událost, kterou jejich pořízením zajišťuji, tak jsou to peníze zdánlivě vyhozené. Teprve když se TO stane nám nebo lidem z nejbližšího okolí a dotkne se nás TO osobně, jsme ochotni tyto "vyhozené" peníze investovat.... .často ovšem už pozdě...
A pokud se TO nestane? Jasný argument, že by pořízení "byla blbost"  :)
Byl jsem kdysi na jakési odborné akci, kde nám pánové z PRE vyprávěli, jak bezdomovcům v charitě promítali video o tom, co se může stát, když vlezou do kobek.  Fotky upálených rukou či sežehnutých obličejů je nechali zcela klidnými do doby, než jeden z nich na fotce poznal Tondu, kterého už půl roku postrádali. A bylo po klidu, teprve teď jim došlo, že je to může potkat taky.....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana