Opravdu existuje nějaká inteligentní instalace?
Daniel Hudzík:
Ja neviem co tu riesite... Investori chapu o co ide, elektrikari tiez...
Miroslav Minařík:
Citace: Daniel Hudzík 07.09.2014, 07:17
Ja neviem co tu riesite... Investori chapu o co ide, elektrikari tiez...
Řešíme tu typický příklad slovní evoluce, kdy se nazve něco zcela jiný výrazem, než by byl správně. Etymologie, vývoj slova. A ve slovníku se objeví, že na začátku 21. století se objevuje inteligentní hardware, který sice není inteligentní ale obchodně se to vžilo velice rychle.
Mě nejde o to, že se tomu říká jinak. Ale spotřebitelé často pod pojmem "inteligentní instalace" vidí inteligentní "krabici hardware", přičemž tu logiku musí nastavit inteligentní člověk. Pokud tu stejnou "krabici hardware" nastaví méně inteligentní člověk, je chytrý dům chytrý jako jeho stvořitel.
A protože opravdu instalace neumí myslet jde o robota opakovače. Tedy o automat, resp. robotickou instalaci.
Závěr vidím tak, že spotřebitel potřebuje koupit krabici s hardware a vybrat si správného dodavatele s inteligencí. Přičemž z toho je patrné, že čím méně inteligentní dodavatel, tím nižší cena a méně inteligentní dům. Kdo tuší, co tím myslím?
Jiří Schwarz:
Už jsem zažil při oživování jednoho zařízení ten pocit, že to celé má svoji "inteligenci", že si to žije svým vlastním životem. Stačí, aby tam autor SW vložil nějaký univerzální program, který jen přizpůsobí danému využití a zůstaly tam funkce, které jsem nečekal a nějak náhodou je "probudil k životu"
Miroslav Minařík:
Citace: Jiří Schwarz 07.09.2014, 10:22
ten pocit, že to celé má svoji "inteligenci",
Rozdíl mezi robotem Karla Čapka, tedy živým robotem a dnešním strojem je v tom, že roboti byli samoučící se ale dnešní roboty mají vložené algoritmy, které provádějí podle jiných algoritmů. Chybí jim tam subjektivní rozhodování, emoce, soucit, což je součástí inteligence.
Možná si to neuvědomujeme ale to nás od strojů odlišuje. Připustíme tedy, že stroje a instalace jsou inteligentní a že možná budou chytřejší, než my a nás třeba nebude. Cítím, že dochází na R.U.R., kdy se člověk sám a dobrovolně odsouvá na robotickou kolej.
Radek Červený:
Citace: Miroslav Minařík 07.09.2014, 09:22
Řešíme tu typický příklad slovní evoluce, kdy se nazve něco zcela jiný výrazem, než by byl správně. Etymologie, vývoj slova. A ve slovníku se objeví, že na začátku 21. století se objevuje inteligentní hardware, který sice není inteligentní ale obchodně se to vžilo velice rychle.
Mě nejde o to, že se tomu říká jinak. Ale spotřebitelé často pod pojmem "inteligentní instalace" vidí inteligentní "krabici hardware", přičemž tu logiku musí nastavit inteligentní člověk. Pokud tu stejnou "krabici hardware" nastaví méně inteligentní člověk, je chytrý dům chytrý jako jeho stvořitel.
A protože opravdu instalace neumí myslet jde o robota opakovače. Tedy o automat, resp. robotickou instalaci.
Závěr vidím tak, že spotřebitel potřebuje koupit krabici s hardware a vybrat si správného dodavatele s inteligencí. Přičemž z toho je patrné, že čím méně inteligentní dodavatel, tím nižší cena a méně inteligentní dům. Kdo tuší, co tím myslím?
A právě proto mě nadzvedne ze židle, když neustále spamují různé firmy, nehodlám je jmenovat, které nabízejí hotové rozvaděče s "inteligentním systémem", vyrobené podle nějaké pseudošablony a investor by se měl přizpůsobit instalací obsahu této bedny (zle)
Právě proto jsem se vydal na tuto cestu, kde se ta bedna ladí požadavkům a představám investora, kde nejsou žádné limity a je volná ruka.
Nemám rád uzavřené systémy, systémy s limitem a systémy, kterým se musí přizpůsobit koncák. A o to vetší drzost je toto nazvat inteligentním, či chytrým rozvaděčem (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana