Opravdu existuje nějaká inteligentní instalace?

<< < (3/6) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: Miroslav Minařík  07.09.2014, 11:04

... Chybí jim tam subjektivní rozhodování, emoce, soucit, což je součástí inteligence.
...

Ještě bys mohl chtít aby tam byl jistý stupeň fantazie... To je pro "stroj pracující podle programu" asi to nejhorší, protože fantazie by se dala označit za "rozhodování proti logice"...

Jan Franěk:
No, nevím. Nedávno jsem se pral s jedním alarmen tak dlouho, až jsem si začal myslet, že mi to dělá naschvál. Tedy myslí a umí být i pěkně tvrdohlavej. Nakonec pomohlo tovární nastavení a za chvilku bylo hotovo.
Je tohle projev inteligence systému, nebo není? Zabil jsem ho, nebo šlo o chybu, které jsem si nevšiml?  ;D ;D ;D  MOžná se mi pokoušel nějaký eMZák něco vzkázat a já s vým přístupem, odsoudil lidstvo, být dalších 100 let osamocené, než to opět zkusí.

Beru toto téma dost s nadhledem. Chápu a sám s tím mám občas problém, že by se měli věci pojmenovávat správně. ALe pokud zákazník požaduje inteligentní dům, rád mu s tím pomohu, ať si pod tím představuje cokoliv.  Jsem taky prodejnej. Za peníze jsem ochoten dokonce i pracovat.

Miroslav Minařík:
Citace: Jan Franěk  07.09.2014, 16:46

ALe pokud zákazník požaduje inteligentní dům, rád mu s tím pomohu, ať si pod tím představuje cokoliv.

Z obchodního pohledu bych klientovi přesně definoval co dostane. Ne, že si představuje inteligenci a dostane "sčot". Obchodníků, spíš živnostníků, kteří naslibují "horydoly" a nakonec to nemá žádné vlastnosti z uvedeného pojmenování jsou hromady.

Proto bych byl opatrný se slibováním "inteligence". V USA vysoudíte peníze i na chybějící informaci "že kočka nepatří do mikrovlnky" a u nás budeme tvrdit, že je PLC inteligentní?

To je otázka jen dokud se nějaký bohatý investor bude "nudit" a někoho zažaluje za klamání spotřebitele.

Citace: Jiří Schwarz  07.09.2014, 16:25

Ještě bys mohl chtít aby tam byl jistý stupeň fantazie... To je pro "stroj pracující podle programu" asi to nejhorší, protože fantazie by se dala označit za "rozhodování proti logice"...

Pravda ještě fantazie. A pak ještě vědomá lež. To vše patří k inteligenci. A viděli jste vědomě lživé PLC?
 (dance)

Ižák Ctibor:
Čiste z teoretického pohľadu je to zaujímavá diskusia.
Položme si však otázku:čo to je "inteligentná"inštalácia: Pre niekoho môže stačiť,  že ak slnko vyjde, spustia sa žalúzie, pomyslí si, aké je to múdre inteligentné. Vie ,  že mi svieti do očí a preto zatemní. Znalejší má iné kritériá. V podstate však na100%inteligentná inštalácia by bola možno taká,  ktorá by pri nesprávnej manipulácii dala užívateľovi zaucho, bez toho, aby tam nejaká ruka bola vopred naprogramovaná a namontovaná.Totiž všetky veci, čo sú naprogramované sú len dielom programu a schopnosti programátora.Pokiaľ uvažujeme aj o tom, že by sa ten program sám niektoré veci "naučil"sám, je to len zase vec programu, ktorý si pamätá často sa opakujúce javy a potom ích podľa programu využíva. Nechcel by som sa dožiť toho, aby sa v skutočnosti vytvorila"zrodila" umelá inteligencia v pravom slova zmyslu. Asi by Nás ovládli roboti. 

Tomáš Jančo:
Osobne si myslím, že názov "inteligentná inštalácia" je len skratkou od "inštalácia s umelou inteligenciou".

Definícia umelej inteligencie podľa encyklopédie DIDEROT (1999)
Citace

Modelování intelektuální činnosti člověka počítačem při
řešení složitých úloh, kde postup vyžaduje schopnost
výběru z mnoha nebo z nezřetelně popsaných variant;
též samočinné rozpoznávání tvarů nebo předmětů,
usuzování z jednoho výroku na jiný, vytváření analogií
mezi jednotlivými úsudky, generování a ověřování
hypotéz, tvorba a uplatnění znalostí na základě přijatých
vstupních dat a informací, schopnost eliminovat
nepříznivé reakce na podněty z okolí a usměrňovat
činnost systému v probíhajících procesech s ohledem na
měnící se a často nezřetelné vnější podmínky.

Citace

Umělá inteligence - Věda o tom, jak konstruovat stroje, jejichž činnost,
kdyby ji vykonávali lidé, bychom považovali za projev jejich inteligence
--- Marvin Minsky, 1967

Nejde teda o hypermoderný posun významu (umelej) inteligencie, čo by výdobytok marketingu posledných 2, 5 alebo 10 rokov.

Samozrejme, že systém ktorý ovláda 5 relátok pomocou pokynov z mobilu nie je (umelo) inteligentný, ale napríklad pri termostate, ktorý sa učí návyky obyvateľov domu a tepelnú charakteristik u budovy/miestnosti, vie predvídať a spraviť predhrev - tu už môžeme hovoriť o (umelej) inteligencií a nevidím dôvod prečo by toto označenie nebolo správne.

Nedokážem však povedať, či toto ospevovaný Foxtrot (a jeho programátor) - či konkurenčné riešenia - dokáže. Potom by bolo na mieste sa rozčuľovať nad označením "inteligentný".

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana