Opravdu existuje nějaká inteligentní instalace?
Miroslav Minařík:
Josef Kunc konečně odešel do důchodu a hle, konečně má čas založit českou asociaci KNX. A protože se u nás objevil právě ve spojení se slavnostním založením, nezapoměl jsem mu položit stejnou otázku. Upřesním, že kybernetika je jeho vystudovaný obor. I když asi začínal na "elektronkách", celý život tomuto tématu byl nablízku.
A tak co mi asi řekl?
Milan Hudec:
Instalace nemůže být alespoň momentálně ani chytrá či dokonce inteligentní, ale pouze více či méně flexibilní.
Miroslav Minařík:
Citace: Milan Hudec 11.09.2014, 23:18
Instalace nemůže být alespoň momentálně ani chytrá či dokonce inteligentní, ale pouze více či méně flexibilní.
Ano, řekněme chytře navržená a flexibilní. Ale ty úpravy algoritmu zase dělá uživatel ve spojení s realizátorem. A když se jim něco nepovede, tak zmiňovaná "inteligentní" instalace se chová jako "debil".
Jedna chybička v kódu a instalace mi místo rozsvícení zhasla. (bigbb)
Tým Elektrika:
Má dnešní návštěva expozice TECO byla neohlášený blesk z nebe, o to víc byla rychlejší a autentičtější. Kromě nových potěšujících vychytávek jsem se samozřejmě nezapomněl zeptat na inteligenci paměti ROM :-)
(z redakčního účtu Mirek Minařík)
Jiří Pospíšil 02:
obávám se, že dnešní styl života (mobily, internet, atd) nám dávají pocit nadvlády nad širokém spektru oborů a člověk si myslí, že rozumí všemu. Bohužel je to tak že dostáváme kusé informace bez vazby na "jádro pudla" (to že vídíme jak vypadá satelitní snímek z meteosat neznamená, že rozumíme co nám ten snímek všechno řekne víme jen že se blíží mraky). Navíc nám tyto informace poskytuje SW někým navržený a ořezaný na naprosté informační minimum (proč taky laikovi dávat přesnost atomových hodin). Tím pádem se přestáváme zabývat tím jaké je počasí venku, ale řešíme jak se nám zobrazí na mobilu. Trochu myšlenkově degradujeme a necháváme spoustu myšlenek na "chytrá zařízení" které nejsou nic jiného než časové upozornění nebo pomocí algoritmu spínané koncové prvky. A my je máme za chytré proto, že na to prostě nechcem myslet. Kolik z nás používá kalkulačku když chce (aspoń nahrubo) spočítat proud tekoucí 1 odporem (20 Ohm) v DC sítí (24V DC). Než zapojit mozek radši rychle zapíname mobil nebo počítač a hledáme kalkulačku.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana