Jaky kabel na prodluzku 4P/32A/400V IP44?

<< < (3/4) > >>

Petr M:
Citace: sm0lda  06.08.2014, 12:39

Omlouvam se za nepresne vyjadreni Samozrejme, ze se jedna o redukci ve smyslu, tak jak jste ji popsal. Pripojeni 16A zarizeni do 32A site.

Tohle je nazměnu jištění. Takže nějaký mobilní rozvaděč s jističem 3x16A a zásubkou 16A).

Holt to jsou ty velký oči, másto staré plechové hrušky na 25A hodit rovnou novou zásuvku na 32A (kdyby se náhodou hodil větší proud),  nepřidat vodič N a proudový chránič,...  (zle) a mít to levně a skoro bez práce.

Pak to končí potřebou zbytečně silných, těžkých a drahých kabelů na prodlužky, problémama s připojením menších spotřebičů a podobně.  (norm)

Jan Franěk:
Citace: Martin Klimpar  19.03.2015, 21:12

pokud tomu dobre rozumim (polopaticky) nemuzu na pripojku 16A co je ve sloupku u baraku nasadit redukci na 32A a tahat 32A kabely (protoze je mam k dispozici) a zapojit na konci 32A zarizeni konkretne 1faz IP44 32A svetlo se spotrebou okolo 2,5-4kW?

Podle předpisů nemůžete. Vaše zásuvka obsahuje pouze vodič PE, tedy ochranný. Není tedy problém zapojit z něj cirkulárku, nebo jiný motor. U jednofázových spotřebičů v tom vidím problém, pro chybějící pracovní vodič N. Uznávám, že takto funguje mnoho "provizorních řešení navždy",  ale správně to není.
Podle mne, je vhodným řešením příprava zásuvky 32A/5P podle platných předpisů a prodlužovák s plným počtem vodičů. Ve vašem případě s pěti. Ve vašem případě bych doporučil předjištění 20A. Jinak 4kW, jistič za nějaký delší čas, pravděpodobně  "unavíte".
Není problém pak koupit redukce z 5P na 4P, třeba pro cirkulárku doma a podobně.

Citace: Roger  20.03.2015, 00:31

Zapojit sam sobe muzete doma cokoliv....

To ani nemá cenu momentovat   (zle) (zle) (zle)

Václav Třetí:
to kol. Franěk: Nevím odkud jste převzal obrázek staré 5. kol. čápovky, ale správné (nebo běžně používané) provedení to není. Navíc je tam N a PEN, což je podezřelé. Je pravda, že exístovala ještě různá další provedení, setkal jsem se s reverzační pětikolíkovkou (3L uprostřed  a 2PE po krajích, vodítka byla po jednom na krátkých stranách) a s tříkolíkovkou jen pro tři fáze, ale toto provedení neznám.

Jan Franěk:
Díky za upozornění.  (jednicka)

Omylem jsem poslal jiný obrázek. Opravdu existuje více variant.  Důležité je ale to, že ve starých rozvodech a zásuvkách, se nacházel vodič PEN. V novějších už pouze PE.
Tedy by se tyto zásuvky neměli používat tam, kde je zapotřebí vodiče N. V případě tazatele jde o to, že z toho chce udělat zásuvku, nebo zapojení 230V ,  tedy potřebuje N a to je podle mne špatně.
JInak se u vodáren potkávám ještě s jedním typem 4P zásuvky. Je podobná zásuvce 230V, ale má 4P. Tu ale nemohu dohledat.

Vložím správné obrázky.

Václav Třetí:
Standardní pětikolíková čápovka má pořadí kontaktů PE, N, L1,L2,L3 a má tři vodítka (drážky),  tu jste bohužel do příspěvku nepřidal. Existovala také čápovka (přiznám se, že jsem si na ní vzpoměl až po nahlédnutí do literatury),  která byla určena pro zapojení PE, N, L1, L2, čili pro spotřebiče zapojené jen na dvě fáze a nulový vodič. Od klasické čtyřkolíkovky se lišila tím, že měla dále od sebe umístěná vodítka.

Zásuvka mnoho let standardně montovaná k domácím vodárnám "Darling",  výrobce Sigma Hranice byla v provedení 10A 380V 3L + PE, tzv. "Déčko" a byla ze stejné řady jako "Káčko",  tedy zásuvky a vidlice pro malé napětí s plochými kontakty a stejné velikosti jako standardní zásuvky na 250V.  Vidlice D má označení 5435-10, zásuvka: 5035-71 provedení chráněné IP 44, nástěné provedení 5035-10, kdysi se též dodávalo provedení pro montáž do krabičky KU 68 pod ozn. 5035-20 a spojovací zásuvka na prodlužovačku 5035-80. Pokud se nepletu, měla by se celá řada těchto zásuvek a vidlic najít vyobrazená na stránkách ABB, stále se alespoň některá provedení vyrábí. Pokud jsem na něco nezapomněl, tak se vyrábělo celkem šest variant určených pro různá napětí a pro AC a DC.

K prodlužovačkám a strojům zapojeným přes 4 kol. vidlici, kde se používá Kontrakt PE jako PEN už se zde napsalo tolik, že už to je nošení dříví do lesa. Prostě některé lidi, bohužel nejen kutily, nelze přesvědčit, že je to nebezpečné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana