Která ČSN/čl. je porušena chybí-li na svítidle ochranné sklo?
Petr Doležal:
Dovolte mi malé odbočení od tématu:
Nestává se, že skla odstraní provozovatel, aby je nemusel čistit a špinavá skla mu nesnižovala účinnost osvětlení ?
Milan Karvánek:
TO: Beláň > Nezbývá mi než trvat na svém názoru. Možná, že to světlo bez skla není opravdu tak nebezpečné, ale nebezpečné je TOLEROVAT JAKOUKOLI ZÁVADU!
V takovém bytovém domě to začíná chybějícími skly, pokračuje to zásahem do tlačítkových ovladačů - dómo róbo přidané doutnavky a provrtané klapky tlačítek (původně plné bez průzoru) a končí to soukromou datovou sítí v domě vodičem UTP připáskovaným k silové stoupačce a napájením routrů přímo ze stoupačky dvojlinkou. Když budu tolerovat skla, těžko budu trvat na tom, že i to ostatní je závada. Z pohledu laika je to totiž jedno.
Navíc majitel objektu si mne najmul na to, abych mu na základě smlouvy o kontrolní činnosti zjistil a do RZ zapsal skutečný stav instalace a né své doměnky a odpouštěl co uznám za vhodné. Nejsem Pán Bůh, ale jenom revizák.
Jiří Sedlmajer:
To: Fuksa
Měl jsem na mysli Vámi uvedenou
"ČSN 332000-4-482 Ochrana proti požáru v prostorách se zvláštním rizikem nebo nebezpečím" a poznámku o lustru. Třeba jste to myslel jinak,proto jsem tam dal sluvko "asi".
Miloslav Dunda:
Ono ještě záleží, ve kterém roce instalace svítidla byla provedena. pokud to bylo podle starých norem, tak se to posuzuje podle ČSN 33 2000, čl. 11N6.1 a tím pádem bych řekl, že se tato závada dá odůvodnit vyhl. 48/82Sb. § 194/2 a ČSN 33 2000, čl. 2.6. Citace:El. zařízení smí být používáno jen za provozních a pracovních podmínek, pro které bylo konstruováno a vyrobeno. Možná také výše citovaná norma a čl. 1.2 - pro stavbu el. zařízení se nesmí používat poškozené el. předměty. A dále čl. 2.5, že musí odolávat vlivům prostředí. Jinak souhlasím, že těch informací je málo. Záleží kdy svítidlo bylo instalováno a jaké jsou vnější vlivy.
Miloslav Dunda:
Málo informací. záleží ve kterém vnějším vlivu je svítidlo instalováno, ale v každém případě se to dá zdůvodnit podle ČSN 33 2000-1 pokud bylo instalováno za sociku nebo málo později tak z hlediska ČSN 33 2000-1, čl. 11N6.1 podle ČSN 33 2000, čl. 2.5 a vyhl. 48/82Sb, § 194/2 - el. zařízení smí být používáno jen za podmínek, pro které bylo vyrobeno a konstruováno. Dále čl. 1.2 výše citované normy - pro stavbu el. zařízení se nesmí používat poškozené el. předměty. A v neposlední řadě ČSN 34 3100, čl. 21 - el. zařízení se musí udržovat ve stavu dle platných ČSN.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana