Proč se motor pohonu brány, točí na jednu stranu, na druhou se roztočit nechce?

<< < (3/8) > >>

Patrik Peška:
I tak vám  (poklona)  mnohokrát za rady

Jiří Buben:
Citace: Jan Kelbich  25.07.2014, 13:59

Podle nákresu bych to tipoval skutečně na asynchronní motor (3f nebo 2f) s běhovým kondenzátorem. Ten je ale AC. Nemá ten "vadný" motor přerušené některé vinutí ?

Pohony vrat jsou opravdu ve většině případů na 24 V DC.

Pro tazatele:

Nemají pohony koncové spínače pro seřízení koncových poloh otevřeno a zavřeno? Tam by mohl být vadný kontakt. I to, že když pohnete krytem, tak se někdy chytne by nasvědčovalo na vadný kontakt. Možná právě na koncovém spínači.

Lukáš Rotrekl:
Já zrovna dneska řešil podobný problém. Při výpadku někdo vypnul elektrický pohon a rozpojil  mechanismus aby šla brána otevřít ručně.
Po  obnovení napájení zase zapojil zpět převodovku, ale mechanismus, který spíná pohon elektricky nezapadnul zpět přesně jak měl. Výsledkem bylo, že se brána spolehlivě otevřela, při zastavení cukla s pohonem, a někdy se zavřelo, nekdy se muselo do brány žduchnut....

Patrik Peška:
Koncové spínače nemají. Zdá se mi, že se motor i víc zahřívá. Ale včera jsem si i všimnul, že když je roztoceny, změna směru otáčení se nekoná, motor se setrvačností znovu roztočí do původního směru. Teprve po uplnem zastavení má snahu se točit obráceně, ale musí se mu pomoct.

Rozbehove kondenzátory jsou dobré, zkoušel jsem i ten druhý.

Patrik Peška:
Mám neblahé tušení, že by to mohlo být vinutí, ale nejsem zkušený. Nevím, jestli je vadné, když otáčení v jednom směru je v pořádku. Přece při toku proudu civkou je buzene magnetické  pole, jehož směr se řídí Amperovym pravidlem, pri změně toku opačným směrem se mění směr a tudíž i rotace.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana