Proč se motor pohonu brány, točí na jednu stranu, na druhou se roztočit nechce?

<< < (8/8)

Jan Ringo:
Mám obdobný problém. U pohonu značky CAME vlivem zkratu hmyzem odešla řídící elektronika kterou se podařilo úspěšně opravit. Pár dní po té se však projevují střídavě další typy problémů:
1) Motor se vůbec nerozjede, pomuže až ruční pohyb, potom několik minut funguje naprosto bezproblémově, opětovná chyba se projeví až za několik hodin
2) Motor se točí pouze na jednu stranu-to bylo odstraněno otočením polarity kondenzátoru
3) několik dní bezproblémový chod
4) motor se rozjede, ale při mírném zvýšení zátěžového odporu začně jen vibrovat (dnešní novinka)

Dle schámatu je které se dá nalézt např. na http://www.cais.cz/fileadmin/user_upload/manualy/1/BX-74_78.pdf se za pomoci relátek podle směru otáčení připojují dvě vinutí mezi kterými je kondenzátor.
Chtěl bych se zkušenějších zeptat zda popisované problémi nasvědčují spíše na vadný kondenzátor nebo  poškozený motor? 

Václav Třetí:
V první řadě proměřit běhový kondenzátor, ten bývá nejčastěji příčinou problémů u běžných pohonů vrat. Nové typy kondenzátorů na střídavý proud sice nevytékají, nebouchají a nezkratují se, ale zato docela rychle ztrácí kapacitu. U některých výrobců jsem zjistil ztrátu kapacity na polovinu zhruba za rok a půl až dva roky (docela šikovné, že!) pak již jsou rozběhy motorků problematické a často se stane i to, že v jednom směru pracuje zdánlivě normálně a ve druhém se musí vratům pomáhat.

Kastner Lubomír:
I já se zkusím zapojit do diskuse. Podle popisované závady se jedná o mezizávitový zkrat na hlavním vinutí. A to že se na jednu stranu točí a na druhou ne je způsobeno přepojováním pomocného vinutí a kondenzátoru, respektive napájením větví. Sice by tam mohla být i mechanická závada na převodovce, ale to je velmi nepravděpodobn é i když také možné.

Jan Ringo:
. Již jsem pořídil nový kondenzátor, bohužel místo 12 mikroF jsem sehnal jen 10 ale když čtu o poklesech kapacity tak by měl snad být lepší než ten starý.
Dnešní závada byla mechanická-po předešlých experimentech jsem málo utáhl šroub "spojky",  ten se dále povolil a spojka při větším zatížení prokluzovala.
Motor má na sobě napsán název výrobce a tak snad byl konstruovám pro daný účel a měl by tedy být navržen plně reverzibilní tj. podle mě by vinutí měla být shodná - tj. nelze rozlišit hlavní nebo pomocné, a funkce záleží jen na požadovaném směru otáčení - pode toho je jedno připojeno napřímo a druhé přes kondenzátor. Při závadě typu 1) se nerozjel vůbec bez ohledu na to který směr pohybu byl požadován tj. ať bylo vinutí A připojeno napřímo a B pomocí kondenzátoru či obráceně.
Při závadě typu 2)  jsem se nepřesně vyjádřil -motor se točil stále na jednu stranu bez ohledu na to jak byly vinutí sepnuty - to podle mě nasvědčovalo  zkratu v kondenzátoru ale už naprosto nechápu proč při otočení "polarity" (vím že nemá myslím tím jen prohozen vývodů) začal motor pracovat opět obousměrně :-(
Zítra zkusím vyměnit kondenzátor a o výsledek se po pár dnech pozorování podělím.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana