Připojili byste pasívní dům jedno nebo třífázově?

<< < (9/11) > >>

Jan Bocek:
Citace: Emanuel Kocián  28.02.2021, 09:01

Podle platných podmínek se i 1f připojení provádí defacto 3fázově, .....

V roce 1960, to je před 60 léty se v našem městě prováděla rekonstrukce distribuční sítě nn. Zrušily se pojistky na sloupech a přešlo se na HDS, kde byly pojistky 3x25 nebo vyšší. Naše firma měla za úkol provádět rekonstrukce od HDS dále. Při jednání s ředitelem tehdy ROS rozhodl, že všechny přípojky k elektroměrům budou provedeny 4x16 AL bez ohledu na to, zdá je tam 1F nebo 3F. A dále rozhodl, že u každého RD bude uzemnovací deska  a propojení do HDS na PEN. Jako mladý průmyslovák jsem měl námitku, zda to není zbytečné, když je uzemnění u sloupu tehdy každých 200 m. A ředitel mi tehdy říkal, " mladej to není technický problém, ale sociální, aby se lidé nehádali. Prostě to musí být a tečka".

A z hlediska připojit dům 3F nebo 1F byl tehdy ředitel hodně nadčasový. A většina majitelů RD chtěla tehdy 3F. Tehdy každý chtěl cirkulárku 3F na řezaní dřeva....

Je to téma sice hodně staré, ale asi bych zákazníkovi moc nerozuměl, proč chce jen 1F.
RD je dneska za 2-3 mega a "šetřit" pár tisícovek na elektrice?

Zdenek Hejčl:
Šetřit se musí.  ;)
To, že potom to bude stát více, už nikoho nezajímá.
Pak se nadává, jak jsou provozovatelé sítí nenažraní.  (zle)

Jan Kelbich:
V jiné diskusi jsem psal svůj názor, tak přikládám jen odkaz, ať si relevanci každý zváží sám :
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,41173.msg325789.html#msg325789

Václav Třetí:
Každý dům by měl být připojen třífázově, jednofázové odběry mají smysl u menších bytů, kde je vytápění a příprava TUV z centrálního zdroje a vaří se na plynu.

Jaroslav Hasala:
Osobně bych jednofázově nepřipojil ani byt, natož RD.
Už jen kvůli vaření, i když je třeba v současné době na plyn, nemusí to tak být navždy.
Typické je to třeba u panelákových bytů, hodně lidí raději vaří na "elektrice",  jednak nechtějí platit za plyn a poměrně dost lidí má také z plynu nějaké obavy.
Jediné, u čeho dává smysl jednofázové připojení, je snad nějaká garáž nebo sklep.
A i v těchto případech bych to udělal tak, aby byla možná nějakým jednoduchým způsobem změna na třífázové připojení.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana