Připojili byste pasívní dům jedno nebo třífázově?
Karel R.:
Jaký je váš názor na pripojeni pasivního domu 1-f 25A, tarif D56?
(uvazuji pak o navyseni pripadne na 32A).
Budu stavet pasivni rod. domek, pudorys 10x12m, podlahove vytapeni tep.cerpadlem i s TUV (prikon 1,5kW + zalozni patrona v bojleru 2kW - blokovano prioritnim rele), sporak sklokeramicky (pripojeni 1f. na 230V - ve sporaku blokovany 2 plotynky), dalsi bezne spotrebice v domacnosti + sekacka na trávu max.1,8kW. Do budoucna uvazuji o pripojeni 1f. hybridni FVE.
Napiste mi vase nazory (i v souvislosti na predpokladanou zmenu plateb za prikon od poloviny 2015) na vhodnost zamysleneho 1f. pripojeni. Hodne lidi me zrazuje a navrhuje 3f. pripojeni (potrebuji ale pro rozbeh tep.cerpadla min.16A jistic, radeji 20A). Do domu povedu kabel CYKY 5x6 pro pripadnou zmenu.
Původní otázka: Připojeni pasivního domu jednofázově - vaše názory?
David Hruda:
Můj názor je, že minimum je 3x25.
Pavel Horský:
Stačil by třeba i 3x20A, ale zcela jistě třífázové připojení.
U jednofázového připojení lze osadit hl. jistič před elektroměrem do max. hodnoty 25A, takže na nějaké navýšení na 1x32A můžete ihned zapomenout.
Ostatně, vše na co se tu ptáte s vámi vyřeší váš projektant elektro. Ten vám navrhne hlavní jistič. Proč to řešíte zde?
Pokud máte zájem, ozvěte se na můj email a můžeme se domluvit.
Zdenek Hejčl:
Zkuste si přečíst připojovací podmínky distributora elektřiny, tam se dovíte, že nikoho nepřipojí jednofázově s hlavním jističem 32A.
Jistič 3x25A je jistota, ale vhodným rozfázováním, přednostním relé to můžete stáhnout na 3x20A. Ovšem komfort se poněkud sníží.
Petr M:
A není zvěrstvo si rovnou blokovat plotýnky na sporáku a rovnou si tak snižovat komfort? Přece i ty dvě nevyužitelný plotýnky jste si zaplatil a jsou to tak nějak vyhozený prachy...
Jinak taky patřím mezi ty, co by je ani ve snu nenapadlo mít v domu 1f přípojku. Ať je pasivní, nebo ruina bez oken. To v tom nehraje roli.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana