Připojili byste pasívní dům jedno nebo třífázově?

<< < (6/11) > >>

Karel Racak:
Panu Václavovi T. se omlouvám za hačky a čárky, jsem tak zvyklý psát, většině lidí to nevadí.
Rozumím všem argumentům na šetření na správném místě. Mně jde víc o provozní poplatky a někde jsem zaznamenal, že nejvíce budou doplácet na nové účtování rod. domy, které jednou za rok potřebují na cirkule seřezat trochu dřeva.
Nový dům zřejmě připojím na 1f. a vyzkouším provoz (budu mít ale připraveno pro dokoupení 3-f připojení a uvidím jak se vyvinou nové poplatky). Cirkulárku a vodárnu mít nebudu a popř. vrt, s čerpadlem na 1f a všechny hobby spotřebiče jsou dnes na 1f. Do budoucna plánuji hybrid. FVE  a a tam je také jednodušší provoz na 1 fázi. Nyní bydlím v rod.domě a 3-fáz jsem nepoužil asi 10 let (ani nemáme vyvedenou zásuvku),  i když to není správné, musel jsem kvůli účtování a využití FVE celý dům přepojit na 1 fázi - za celý rok nespadl jistič kvůli přetížení.

Jan Kelbich:
Citace: Karel Racak  25.07.2014, 10:12

... a všechny hobby spotřebiče jsou dnes na 1f. ...

To bych tak netvrdil. Jsou situace, kdy vám 3f ta jedna fáze prostě nenahradí. Co např. silový usměrňovač?
6 pulsní  (jednicka)
2 pulsní  (zle)

Jan Franěk:
Citace: Lukáš Rotrekl  25.07.2014, 09:45

Tady opatrně... Pokud je ten člověk v důchodu nebo vydělává méně, než je ta 100 za hodinu, ....

Před loni jsem řešil jednu ze sousedek, která podepsala "alternativního" dodavatele elektřiny. Po neskutečných problémech, se nakonec díky ČEZ podařilo vrátit vše zpět do původních kolejí. Ale protože měli požadavek něco na elektřině ušetřit, rozhodli jsem se po analýze jejich spotřeby a požadavků, zrušit třífázový odběr a nahradit ho jednofázovým. Oba byli už v důchodu a v podstatě žili jen ve dvou místnostech (takový malometrážní byt). Vařili na přenosném vařiči, vodárnu měli malinkou jednofázovou a největším žroutem byl přímotop, kterým si přitápěli v jedné z místností. (a samozřejmě televize, která běží asi neustále) Po dvou letech mohu konstatovat, že tento krok vedl ke konečné úspoře cca 850kč ročně. Je to moc, nebo není?  (drinks) (whist) (beach) (ssur)  Asi jak pro koho.

PS: jen pro zajímavost. I když byl jiný dodavatel elektro levnější na silové elektřině, tak díky poplatkům, které ČEZ nemá a tomu že se mu volalo přes jeho vlastního operátora, byl díky malé spotřebě na tom domě se o žádné úspoře mluvit nedalo.  (norm) Spíš naopak.

Petr M:
Citace: Lukáš Rotrekl  25.07.2014, 09:45

Tady opatrně... Pokud je ten člověk v důchodu nebo vydělává méně, než je ta 100 za hodinu, případně je zaměstnanej ve stylu 6-14 a nic víc, tak kromě toho, že "ušetří" za topení - neušetří, ale místo toho aby peníze vydělal, tak je neutratí, ale určitě této aktivitě nelze upřít přínos pro fyzickou kondici a pravděpodobně jí neupřeme i přínos pro zdravotní stav....

Nevěřím, že zdravý, 30letý chap pracující v místě bydliště (dojíždění mu nekrade čas) si nedokáže v případě potřeby přivydělat něco bokem. A když navíc řekne  šéfovi, že dýl v práci nezůstane ani za přípatek, protože musí tahat dřevo, to je pak těžký. Ale každý má právo se zříct komfortu při stejných nákladech...  ;)

Lukáš Rotrekl:
Ale pořád jsou ty dvě možnosti, a je o osobní preferenci každého, kterou si vybere:
1) bude dělat melouchy, více vydělá, více zaplatí za topení
2) bude dělat místo melouchů dřevo, méně vydělá, ale méně zaplatí za topení.
Ono to nakonec vyjde nastejno, jen někdo nemá možnost jít na to dřevo, někdo nemá šanci si přivydělat.

Co je výhodnější pro jednoho nemusí být výhodné pro druhého.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana