Připojili byste pasívní dům jedno nebo třífázově?
Milan Hudec:
Citace: Karel Racak 24.07.2014, 12:49
Jestli dobre z ceniku pocitam,tak dnes rozdil mezi 1x25 a 3x25A je asi 2600Kc/rok ( potrebuji kvuli rozbehu tep.cerpadla hlavni jistic nejlepe 25A). Predpokladam, ze tento rozdil se bude jeste zvysovat v neprospech 3-faz pripojeni. Jestli mate priznivejsi info budu rad za vysvetleni.
Jestli dobře počítám, pak cena za pohodlí dělá dvě stovky měsíčně, to snad není moc.
Pavel Horský:
Citace: Karel Racak 24.07.2014, 11:36
V diskuzi jsem zaznamenal,ze neni mozny vetsi jistic nez 1x25A, pritom EON ma v ceniku moznost priplatku za navyseni jistice nad 1x25A za kazdou A . Setkal se nekdo s navysenim jistice nebo je kazda zadost o navyseni zamitnuta na mistni podminky?
PRE a ČEZ stanovují pro jednofázové odběry maximální přípustnou hodnotu hl. jističe před elektroměrem 25A.
EON maximální hodnotu jističe pro jednofázové odběry jednoznačně nestanovuje.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 25.07.2014, 05:48
Jestli dobře počítám, pak cena za pohodlí dělá dvě stovky měsíčně, to snad není moc.
Souhlasím.
I když jednofázovému odběru toho moc nebrání, tedy je možný, tak v našich podmínkách nebývá moc vhodný. Tedy s vyjímkou malometrážních bytů, kdy neřeší přípravu teplé vody a tepla. Je to z mnoha důvodů. Většinu jich uvedli kolegové přede mnou.
Protože bydlím v rodinném domě a mám vodárnu, cirkulárku a malou dílno-garáž, nedovedu si představit absenci třífázové zásuvky.
Kdysi jsem topil uhlím a dřevem. Po přepočtu cen za uhlí (včetně dopravy a složení) a ceny za topení elektrikou, jsem dokoupil elektrokotel a raději si připlatil za komfort(kdybych počítal i práci s uhlím a popelem, jsem na tom určitě i lépe). Později jsem cenu "srovnal" za pomoci tepelného čerpadla.
To píši proto, že byť jsem chtěl na začátku trochu šetřit, později mě to trochu limitovalo a přinášelo i dost nepříjemných situací. Proto jsem se rozhodl pro komfort. Předpokládám, že by to u vás dopadlo stejně. Samozřejmě vám nic nebrání v tom, to na jeden rok vyzkoušet a v případě že vám to nebude vyhovovat, to celkem snadno předěláte na třífázový odběr.
Může vás k tomu přesvědčit třeba jen jediná rodinná, či jiná oslava, kdy bude potřeba uvařit obědy, k tomu nějaké kafe, pustit myčku nádobí, případně dohřát vodu v bojleru, aby se mohli všichni opláchnout.
PS: většinou lidé řeší dost namáhavě úsporu pár stokorun na jedné straně, ale dochází k tomu náročnou a drahou cestou tak, že se o úspoře mluvit moc nedá. Nebo uspořené peníze nakonec stejně vyhodí za úplně zbytnou věc. A to nepočítají kolik je to stálo úsilí a odříkaní na straně druhé.
Petr M:
Citace: Jan Franěk 25.07.2014, 07:57
PS: většinou lidé řeší dost namáhavě úsporu pár stokorun na jedné straně, ale dochází k tomu náročnou a drahou cestou tak, že se o úspoře mluvit moc nedá. Nebo uspořené peníze nakonec stejně vyhodí za úplně zbytnou věc. A to nepočítají kolik je to stálo úsilí a odříkaní na straně druhé.
Asi jako bývalí sousedi s nezatepleným barákem z 50. let. Celý měsíc z práce do lesa na dřevo, řezat, sekat, rovnat,... aby v zimě nemrzli. Počítám tak 20 odpolední ve dvou lidech, celkem cca 200 hodin. Každý den dvě otočky autem, každá 3km tam, 3km zpátky. Celkem 240km, s nákladem a přívěsným vozíkem se dá počítat průměr tak 10 na 100, takže 24l benzínu (benzín do pily odhadem 2 kanystry po 10l). Do toho řezání o víkendech (každý den tak 10 hodin, nějakých 10 dní = 100 hodin, motor v cirkulárce cca 4kW). Jenom příprava špalíků, když počítám stovku na hodinu, kterou by si na brigádě určitě vydělali, to vychází:
200h v lese ... 20 000Kč
Benzín 44l ... cca 1600Kč
Elektrika do cirkulárky 400kWh ... cca 1600
100 hodin řezání ... 10 000Kč
Takže když se soused camral v hospodě, že za plyn dřív platil 55 tisíc a dřevo koupí od majitele lesa za 20, nějak zapomněl, že jenom příprava špalíků ho stála navíc minimálně 33 200 Kč :D.
A moc se nechlubil, že musel ještě každý ráno vstát dřív a zatopit, chodit celý den pravidelně nakládat do kotle, večer ještě cvičil se sekerou...
Lukáš Rotrekl:
Tady opatrně... Pokud je ten člověk v důchodu nebo vydělává méně, než je ta 100 za hodinu, případně je zaměstnanej ve stylu 6-14 a nic víc, tak kromě toho, že "ušetří" za topení - neušetří, ale místo toho aby peníze vydělal, tak je neutratí, ale určitě této aktivitě nelze upřít přínos pro fyzickou kondici a pravděpodobně jí neupřeme i přínos pro zdravotní stav....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana