Proč elektrická trouba sporák funguje pouze při odpojeném plynovém potrubí?
Petr M:
Citace: Jaroslav Hasala 23.07.2014, 22:46
To je celkem jednoduché, stačí použít dvoužilovou šňůru a "znulovat" připojení sproráku(spojit N a PE na svorkovnici sporáku). Přívod je potom připojen na L a N, přívodní PE není připojen vůbec.
Chrániči to vadit nebude, protože z kostry spotřebiče nemá v běžných podmínkách proud kam jít. To se ovšem změní po připojení plynu, část pracovního proudu poteče přes plynové potrubí a chránič bude vybavovat.
A pokud ten exot, co připojoval flaxošňůru nepochopil, že barvy ve flexošňůře jsou jenom orientační (nebo pokud tam byla nějaká prodlužka), tak je jasno i s tím jističem na okruhu bez chrániče... Holt do elektriky se má vrtat jenom ten, kdo tomu rozumí!
Jaroslav Hasala:
Existují i exotičtější způsoby zapojení.
Setkal jsem se už i s tím, že po rekonstrukci bytového jádra, kdy došlo k rekostrukci části elektroinstala ce, někdo připojil přes chránič i stávající TN-C okruhy.
Zelenožluté vodiče byly od TN-C okruhů byly připojeny na N za chráničem.
Měl jsem docela potíž vysvětlit majiteli proč je to špatně, když všechno "normálně" funguje ... ::)
Jiří Schwarz:
Jsou "různá kouzla v podání kutilů".
Někomu je jedno, co je PE a co N, který má být modrý a který zeleno/žlutý, když je to někde v rozvodu stejně spojené!
Také jsem zažil kutila, který použil zeleno/žlutý jako N a modrý jako PE, a vzhledem k tomu, že měl kabel s vidlicí "pro francouzský trh", asi si domyslíte výsledek!
Jestli něco vyhazuje jistič nebo chránič, je to na návštěvu odborníka. Tohle je opravdu nebezpečné řešit na dálku a něco zkoušet. Protože se může stát, že to začne nějak fungovat, ale nebude tam splněn nějaký důležitý požadavek na bezpečný provoz!
dev22:
Citace: mafiak 23.07.2014, 13:21
Kombinovaná elektrická rúra s plynovým varičom má elektrický odber 7kW? Nepreklepol ste sa? Nie je to náhodou tepelný výkon (plyn+ele) spolu?
Uveďte prosím typ sporáku.
jedna se o tento sporak:
Mora KS 100 MW
http://www.alza.cz/mora-ks-100-mw-d426797.htm
dev22:
opsal jsem i nektere informace z revize el. instalace:
Instalováno 4,2 kW
Napěťová soustava 1+PEN 50 Hz, síť TN-C-S
Bytova rozvodnice SRn 12
Kanflux FI KR6/2/25/0,03A
L7/1x16A - CYKY 3x2,5 - zás sporák
L7/1x16A - CYKY 3x2,5 - 5x zás kuchyň