Líbí se vám ČSN EN 50110-1 ed. 3 platné od 11.02.2016?
Kamil Novák:
To je paráda! Tak rychlíci z ČNI se budou "už" 20.12.zabývat "žádostí"! Přimlouvám se za variantu,kterou navrhl kolega Mikulec.Podat trestní oznámení.
Přiznám se,že jsem v onom paskvilu (ČSN EN 50110-1 ed.2)pasáže o vn nijak nestudoval,jelikož se touto a vyššími napěťovými hladinami nezabývám a rozhodně to nemám v úmyslu. Proto mě docela překvapilo snížení bezpečné vzdálenosti,jak to popisuje pan Mikulec ve svém článku.
Mimochodem pane kolego ani do 12.čísla časopisu Elektro se váš článek nedostal.
Jak by taky mohl,když pojednává o takové prkotině,jakou je bezpečnost. Uznejte,že např.historie větrných elektráren musela zabrat svých 5 stran.To je přeci téma které hýbe elktrotechnick ou veřejností ! Když už jsem u 12.čísla,tak je tu článek Ing.Bárty (předsedy TNK 97),který si ČSN EN 50110-1 náramně pochvaluje.Aby ne,když je jedním ze zpracovatelů. Možná,že by také mohl přesvědčit o své pravdě postáváním 2,5m od 420kV.
V každém případě je trestní oznámení dobrý nápad.K prošetření by se totiž museli přibrat znalci.Ovšem ne ti,co se již předvedli.A bylo by jen ku prospěchu,kdyby se okolo ČNI udělal trochu průvan.
Jaroslav Melen:
pane Novák.
Nechtěl bych vám kazit druhý adventní týden, ale když už jste nahlédl do čísla 12 časopisu ELEKTRO, tak doporučuji si přečíst SLOVO ŠÉFREDAKTORA. To nemá chybu a já jako člen redakční rady (zatím)jsem byl po přečtení na omdlení.
Mark Twain prý napsal: Když jsme ztratili cíl, o to větší jsme vyvinuli úsilí". Moudrý to člověk.
K oněm znalcům připojuji dovětek.
(poklona) vás.
Rudolf Mikulec:
pane Melen,
také jsem si přečetl SLOVO ŠÉFREDAKTORA a nevěřicně jsem kroutil
hlavou.Je to vlastně výzva k anarchií,která by vůbec neměla mít
prostor v časopise silnouproudé elektrotechnik y.Nedovedu si
představit,kdyby byl stejně napsán např.zákon o provozu na
pozemních komunikacích tj.obecně.
To by zaručeně přibylo dopravních nehod s často tragickými následky.
V elektrotechnic e,zvlášť u zařízení nad 1000V je to stejné,ne-li
ještě horší.
(poklona) vás.
Mikulec R
Miloslav Dunda:
Ono se v normě ČSN EN 50110-1, ed.2 vyskytuje více vychytávek, zřejmě způsobených doslovným překladem bez dalších úvah.
1/. Pojem osoba odpovědná za elektrické zařízení se vyskytuje asi ve 12-ti článcích a pokaždé v poněkud jiném významu.
2/. Pro práce na elektrickém zařízení pod napětím, norma nerozlišuje výši napětí a pro tuto práci požaduje ještě zvláštní zkoušky. Tedy i na práce pod napětím u nn. zřejmě toto vzniklo překladem protože v EU neznají náš pojem vyhl. ČÚBP č. 50/78Sb, která v návaznosti na ČSN 34 3100 umožňovala pracovníkům znalým práci pod napětím. A nevím tedy co norma požaduje za zvláštní zkoušky. Jsou to zkoušky podle výše zmíněné vyhlášky nebo ještě nějaké jiné zvláštní zkoušky? Při soudním sporu v případě nějakého maléru nevím jak by se to posuzovaloprot ože nová norma neumožňuje pracovníkům znalým práci pod napětím u zařízení nn bez zvláštních zkoušek. Ptám se tedy zvláštní zkoušky pro práci pod napětím na nn = zkoušky z vyhl. 50 ano nebo ne, to asi nikdo neví, asi ani ne tvůrci normy.
Pavel Vaďura:
Nabízím do diskuse o EN 50110 tři elementární otázky, které provozovatelé el. zařízení budou do měsíce řešit:
1. Za co všechno musí odpovídat osoba odpovědná za el. zařízení dle citované normy a podružných nebo nadřazených zákonných ustanovení(přidejde alespoň jeden bod).
2. Přijali by jste takovou funkci, případně za kolik?
Podotýkám, že bezstarostný průměrný příjem činí dle SÚ nad 18.000,-Kč.
3. Není mě jasná právní závaznost této normy, takže vytvořením selským rozumem mých pravidel (nic jiného asi z přehlše diskuzí a problémů o této normě nám realizátorům v praxi nic jiného nezbývá)
neporuším nic, pokud zachovám ustanovení zákonných vyhlášek.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana