VÝKLAD ČSN 33 2000-7-701 zveřejněn

<< < (7/11) > >>

Jaroslav Hasala:
To Kučera :

Není to ani tak vnucování názorů, jako spíše obecný směr, vše se směřuje k vyšší bezpečnosti. Nabízí se paralela s automobilovým průmyslem - dnes se už stává standardem ABS, airbagy a další "zbytečnosti",  které sice nejsou nezbytné pro to, aby auto jezdilo, ale zvyšují bezpečnost cestujících.
A to, že jste například airbag v autě nikdy neviděl v činnosti, přece neznamená, že je zbytečný ...
Stejně tak v elektrotechnic e je kladen stále vyšší důraz na bezpečnost. Proudové chrániče celkovou bezpečnost elektroinstala ce zvyšují, o tom snad není sporu.

regfeedback:
Off topic:
Citace: Rozmahel Vladimír  29.01.2008, 18:51

Ty chrániče v IT soustavě mohou sloužit jako hlídače izolačního stavu. To je přeci smysluplná součástka.

FI umí zastoupit hlídač izolačního stavu v IT? Jak je zapojené?
(ještě jsem se s tím nesetkal)
Mám za to, že FI v IT nikdy nevybaví, musela by to být porucha  - průraz primár/sekundár plus chráněný obvod dotyk se zemí..

Rozmahel Vladimír:
Toto řeší ČSN 33 2000-4-41 ed.2 ve čl.411.6.3. a dále.
V síti IT mohou být pro monitorování, hlídání a ochranu použity následující přístroje.
 - hlídače izol.stavu
- přístroje pro monitorování reziduálního proudu (RCM)
- systémy pro vyhledávání izolačních poruch
- nadproudové ochranné přístroje
- proudové chrániče(RCD)

Dále je v poznámce řečeno, že už v případě první poruchy není vyloučeno, že vlivem kapacit může dojít k vybavení.

Rozmahel Vladimír:
http://www.moeller.cz/priruckazapojeni/norm016.html

Miloslav Dunda:
Všude, kde jsem pracoval je akumulační ohřívač TUV přes chránič, někde dokonce přes centrální chránič (u RD nebo bytů) nic to nědělá, chránič nepadá. Jinak z výkladu normy nejsem moc chytrý, proč by muselo být elektrické zřízení zásuvka a světla v koupelně přes chránič, když boiler, který používám přímo ve vaně mít chránič nemusí? Rozhodně bych se asi bál udělat elektroinstala ci v koupelně a boiler přes chránič nedat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana