Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Znění zákonů, norem, vyhlášek....
| |-+  Diskuze o ČSN
| | |-+  Tipujte tituly ČSN výbavy každého elektrotechnika!
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 2 3 [4] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Tipujte tituly ČSN výbavy každého elektrotechnika!  (Přečteno 61368 krát)
Kamil Novák
OSVČ
*

« Odpověď #54 kdy: 14.09.2025, 12:41 »

Já věřím, že se do toho plánu opřou s velkým elánem s vizí dalšího plánu udržitelnosti původniho plánu. 
Tak mají tam 10x školení, takže nakonec jistě Akční plán bude splněn...  zle
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
Milan Hudec
*

« Odpověď #55 kdy: 14.09.2025, 13:01 »

Např.běžně používaná hláška "kdo z vás na to bude mít koule",  taknějak staví ženy do vedlejší role.
Vezmi si opak, jseš na poradě a šéf prohlásí "hledám někoho kdo bude mít na řešení problému číču",  zvedneš ruku?
 tanecek
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav Třetí
*

« Odpověď #56 kdy: 15.09.2025, 09:54 »

Na druhou stranu je "skvělé",   že se v ČAS řeší tak důležitá témata jako Akční plán genderové rovnosti ČAS https://agenturacas.gov.cz/wp-content/uploads/GAP_CAS.pdf

Jsou prozíraví, chtějí být připraveni na vše, my ještě netušíme, co nás v budoucnu čeká.

Letošní modelkovskou soutěž Elite Model Look vyhrál hoch, který vypadá sice jako děvče, ale mluví v mužském rodě, nemá prsa a nehodlá dále ve změnách pokračovat, protože tvrdí, že tělo pro něj není primární. Je trans nebo není? Jak se k takovému člověku chovat, jak ho oslovovat? To se bude rozšiřovat i mezi běžné lidi, to je otázka myšlenkového posunu mezi generacemi a také záležitost vyvolaná sociálními sítěmi.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Kvita Ladislav
*

« Odpověď #57 kdy: 15.09.2025, 09:55 »

Např.běžně používaná hláška "kdo z vás na to bude mít koule",   taknějak staví ženy do vedlejší role.
Vezmi si opak, jseš na poradě a šéf prohlásí "hledám někoho kdo bude mít na řešení problému číču",   zvedneš ruku?
 tanecek

A přitom by úplně stačilo vynechat jakákoliv "geniální" genitální slůvka. Prostě, zeptat se - "kdo z vás na to bude mít". Dává to smysl a není to tak trapný jako ta běžně používaná hláška.
Petr Matuška
Neprůstřelná revizní zpráva - nejlepší OOP revizního technika!
*

« Odpověď #58 kdy: 15.09.2025, 10:03 »

Chtěl jsem připsat, že norma-živitelka ČSN EN 60204-1, ed. 2 a ed. 3, ale vidím, že se diskuse stáčí někam mimo oblíbené normy.

Petr Matuška, Zaměstnanec, dřív konstruktér jednoúčelových strojů, dnes RT EZ E2A
Václav Třetí
*

« Odpověď #59 kdy: 15.09.2025, 10:39 »

Např.běžně používaná hláška "kdo z vás na to bude mít koule",   taknějak staví ženy do vedlejší role.
Vezmi si opak, jseš na poradě a šéf prohlásí "hledám někoho kdo bude mít na řešení problému číču",   zvedneš ruku?

A přitom by úplně stačilo vynechat jakákoliv "geniální" genitální slůvka. Prostě, zeptat se - "kdo z vás na to bude mít". Dává to smysl a není to tak trapný jako ta běžně používaná hláška.

Ona ta hláška má své opodstatnění v chlapském prostředí, byť není zrovna slušná. Je ovšem otázka, kdy se to naše téměř výhradně chlapské prostředí změní a začnou ho dobývat ženy. Už léta je vidět posun u malých děvčat, která si dnes hrají s autíčky a traktůrky více než s panenkami. Jak začnou vyrůstat, některé si možná začnou hrát s elektrikou tak, jak to v dětství dělali mnozí z nás kluků.

Vraťme se k původnímu obsahu tohoto téma.

Já jsem se původně ani nechtěl vyjadřovat. Mně, stejně jako všem ostatním elektrikářům, by se měly líbit všechny, které jsou platné. Já bych problém otočil opačným směrem a to ke kterým normám nebo jejich částem máme výhrady.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #60 kdy: 15.09.2025, 11:18 »

Já jsem konzervativní, takže s jistou úctou vzpomínám na ČSN 34 1010
Tam začínaly důležité zajímavé informace už na první stránce...
A ta normy něco řešila a neodkazovala jen na spoustu dalších jako některé dnes vydávané...

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Kvita Ladislav
*

« Odpověď #61 kdy: 16.09.2025, 08:53 »

Já jsem konzervativní, takže s jistou úctou vzpomínám na ČSN 34 1010
Tam začínaly důležité zajímavé informace už na první stránce...
A ta normy něco řešila a neodkazovala jen na spoustu dalších jako některé dnes vydávané...

Tak v tom případě nelze nezmínit i ČSN 33 0300 a ČSN 33 2310. V těch jsem listoval hodně často.
Petr Novák7777
Neverifikovaný uživatel @3
**

« Odpověď #62 kdy: 25.09.2025, 21:13 »

ČSN 33 2130 ed.4 a definice kabelovodu: Kabelovod je stavebně ohraničený, nebo stavebně neohraničený prostor kruhového nebo nekruhového průřezu
Milda03
Neverifikovaný uživatel @4

« Odpověď #63 kdy: 26.09.2025, 07:48 »

Květen 2026 50110 ed.4  podivej podivej podivej podivej
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
*

telefon +420 604791991

« Odpověď #64 kdy: 26.09.2025, 10:32 »

Takže, moje norma, je ČSN EN 60204-1, ve všech edicí.  na zdravi

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
PavelK67
*

...nikdo není dokonalý

« Odpověď #65 kdy: 02.10.2025, 20:55 »

nejčastěji 730847, 730848, 332130, 62305, 332000-7-712...orientuju se slušně, ale nemachruju, že je znám  podivej
Jan Bocek
*

« Odpověď #66 kdy: 05.10.2025, 05:58 »

Ač se to muže jevit podezřele, každý z nás umí něco líp, něco hůř. Pokud vezmu za příklad HH, pak asi jeho normové DNA nebudou jiné normy, než ČSN 34 1390 soubor ČSN EN 62 305. A samozřejmě JK také.

A co ty? Řekl bys, že nějakou ČSN znáš zpaměti?

MM položil otázku k zamyšlení.

ad.1 Člověk se stává tím, na co se dívá, kým se obklopuje a čím se zabývá
ad.2 Elektrotechnik a má spoustu "předmětů",  komnat a odvětví a proto i množství norem
ad.2 Když jsem byl ve funkci mistra servisu na velké válcovně, tak jsem vystačil s 343100
ad.3 Jako projektant v době bez digitalizace jsem měl k disposici všechny normy a manuály
ad.4 V roce 1983 zkoušky na RT na tehdejším IBP a najednou desítky ČSN a 1600 otázek
......
ad.10 25 roků v důchodu a v knihovně je stále elektrotechnic ká literatura a spousta norem. Ale přibyla obrovská knihovna v počítačích a ve vyhledavačích. Prostě celý život se učíme a důležité je a bude, kde najit další informace

A tak by šlo pokračovat jak se v životě elektrikáře mění předměty jeho profese a podnikání, tak se i mění potřebné soubory zákonů, nařízení a norem. A proto některé normy známe podrobně a máme k nim i vlastní "manuály" a některé jen okrajově. A až přijde ta správná chvíle na příklad při projektování, anebo při revizní činosti, potřebujeme se "doškolit" a seznámit více s problematikou.

A znalost ČSN z paměti?
Zase v době funkce zkušebního technika strojů  ČSN 34 1630/1966, 33 2200/1985, 60204/2006
a revizního technika 34 3800/1967 a 33 1500/1991

Elektrotechnik, projektant i revizní technik elektro  bez nejaké "normy",  etalonu nemůže navrhovat a posuzovat elektrickíé zařízení ve shodě s tímto normativem. Proto jdsou normy nedílnou současti elektrotechnic ké kvalifikace a života elektrotechnik a.

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Stran: 1 2 3 [4] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.032 sekund, 19 dotazů.