Je mozne odbocit hlavny uzemn. vodic zo skusobnej svorky bleskozvodu?

<< < (8/33) > >>

Tomas Kyselica:
Este skuste poradit nejaky rychly fixup, aby som sa nemusel pocas burky tak velmi bat.
Ja navrhujem odpojit ten spoj z reviznej spojky a vybrat cely ten zltozeleny kabel co ide na EQI svorku. Z eqi svorky taktiez vsetko poodpajat, kedze tymto prichadzam o prizemnenie a pri poruche PEN vodica mam fazu na vsetkom v dome. Skratka docasne sa zmierim radsej s 230V na spotrebicoch v pripade nepravdepodobn ej poruchy PEN vodica, ako s 50kV vsade pri zasahu bleskom. Prast jak uhod :)

Jan Franěk:
Citace: Tomas Kyselica  07.06.2014, 21:27

Skoda, ze nedbalost nie je to iste co nevedomost. V pripade bleskozvodarov je to skor nevedomost. Nedbalost by to bola, keby vedeli, ze je to nespravne, ale z nejakeho dovodu to tak neurobia. Na druhej strane odoborna skuska, ktoru by mali mat zasa znamena, ze by to mali vediet. Neviem, ako sa taketo nieco moze stat, ak maju platnu vyhlasku.

Mýlíte se. Pokud se jedná o odborníka, který by měl tyto podrobnosti znát, automaticky se dostáváme k vyšším trestům, v případě soudního přelíčení. Jde o nedbalostní trestní čin, kde se pak přihlíží ke všem okolnostem, které vedly ke škodě, úrazu, či smrti. V určitých případech by se to možná mohlo překvalifikova t i na úmyslný trestný čin, kdy si byl montér vědom všech rizik a přesto je pro svou lenost, případně pro svůj vyšší zisk, vědomě opomenul.
Na toto téma, jsem nedávno vyslehl zajímavou přednášku přímo od právníka. Bylo to v rámci jednoho semináře.

A k těm zkouškám. Často je to jen taková fraška, kterou ani nebudu komentovat.

Tomas Kyselica:
Este by som prihodil jednu otazku, pripadne mozem zalozit aj novu temu ak bude treba:
Vnutorne instalacie (kurenie, voda, plyn) mozu byt na ekvipotencialn u svorkovnicu pospajane aj seriove? Teda na EQI je jediny kabel a na nom je pripojene kurenie, odtial pokracuje kabel ku trubke na vodu, a odtial ku trubke na plyn. Trubku na kurenie ani neocistili od zakladnej farby, vraj to netreba, iba na plynovej trubke oskriabali farbu.
Nema toto byt zapojene paralelne, teda ku kazdej trubke jeden vodic zvlast?

Jan Franěk:
A jsem opět na začátku. Co myslíte?

BUde lepší cestou samostatný vodič, bez přerušení, nebo 10 spojů?
Co na to délky a průřezy? Je to opravdu praktické?
Už jste si to zde jednou počítal.

Tomas Kyselica:
Nerozumiem odpovedi.
Na jednej strane je urcite prakticke mat iba jeden vodic (aj ekonomickejsie),  ale obavam sa ze nejde vcelku ale na kazdej bernard svorke je rozpojeny, takze spoje su 3, to je zasa v prospech paralelnych vodicov.
Prierez je myslim 6mm2. Dlzka asi 2-3 metre.
Mne ide iba o to, aby to bolo bezpecne, proti seriovemu vravi minimalne to, ze ak sa prerusi, tak nie je uzemnene uz nic.
Osobne by som dal paralelne vodice a este medzi sebou aj pospajal trubky, aby to zlyhalo, tak by sa museli prerusit vsetky paralelne vodice. Moj nazor.
Mne teraz ide len o to, ci tak, ako je to teraz, je v sulade s normou.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana