Je mozne odbocit hlavny uzemn. vodic zo skusobnej svorky bleskozvodu?
Tomas Kyselica:
Bleskozvodari mi robili doma bleskozvod a hlavnu ekvipotencialn u svorku (EQI).
Odbocku na EQI urobili priamo zo skusobnej svorky bleskozvodu asi meter nad zemou.
Skusobna svorka spaja zemniaci vodic gulatina FeZn 10mm priemer so zvodicovym drotom AlMgSi 8mm priemer a hlavny uzemnovaci vodic na EQI je CYA 16mm2 a spojili ho tak, ze na mosadznu matku skusobnej svorky dali dalsiu ocelovu matku, podlozku, omotali lanko, ktore rozdelili na dva pramene okolo skrutky, dalsia podlozka a dotiahli dalsou matkou.
Nemala by sa tato odbocka urobit niekde v zemi?
Napr. v strede medzi dvoma zvodmi?
Som laik, na prvy pohlad sa mi to zda byt ok, vodivost tej FeZn gulatiny je pomerne vysoka, takze napatie pri udere blesku by malo byt +- rovnake bez ohladu na to, ci je ta odbocka v zemi alebo tak ako ju mam urobenu teraz.
Na druhej strane, napatie vznika hlavne prechodom bleskoveho prudu a v zemi teda moze byt podstatne nizsi potencial ako na skusobnej svorke, cez ktoru tecie bleskovy prud.
Nebolo by lepsie nakrimpovat kablove oko na CYA vodic a spojit vejarovkou a pruzinovou podlozkou, pripadne este pridat ochranu proti korozii (vazelina) alebo pouzit nerezove podlozky?
Vít Rotrekl:
Určitě je prasárna rvát lanko rovnou pod matku bez "nějakého" rozumného konce - lisovací očko.
To napojení na hromosvod je taky špatně. Spojení by mělo být v zemi, tam se ten bleskoproud "rozplyne do země". Kdežto takhle je riziko, že se na pospojených částech instalce objeví při úderu nějaké napětí. I když malinko nechápu, jak to, že když to bude spojené v zemi tak ne :o. Prostě to beru jako fakt a tak k tomu přistupuju.
Ale určitě s tu najde někdo kdo to smysluplně vysvětlí...
Tomas Kyselica:
Skusim to vysvetlit, ako to chapem ja. Zem je v podstate obrovske mnozstvo pomerne velkych odporov paralelne pripojenych k zvodicu, cize ked sa takto paralelne zapoja, vyjde pomerne nizky zemny odpor, dajmetomu 5 ohmov (v mojom pripade to vychadza pekne necele 2 ohmy). Pri udere blesku je napatie na zvodici prud * zemny odpor (zanedbame odpor vodica a napatie vytvorene indukciou) cize napr. 50kA * 2 ohmy = 100 kV. Napatie v zemi je v jednom bode, cez ktory netecie prakticky ziaden prud (ten je rozdeleny medzi tie vsetky odpory) je takmer nulove. Cize podla mna je naozaj velmi zle zapojit ekvipotencialu na zvodic - privedie sa tym velmi vysoke napatie rovno do domu. Na druhej strane neviem ako urobit tu odbocku, aby mala stale kvalitny prechodovy odpor v zemi.
Ak je to naozaj takto, potom to nie su bleskozvodari ale fuseri. A kto sa podpise pod takuto reviziu by mal ist rovno do basy.
Tomas Kyselica:
Ale zasa nemam celkom pravdu asi ani ja, lebo ak zrovna si najde cast bleskoveho prudu (moze byt pomerne vysoka, napr. 1/10 celkoveho) cestu do zeme prave v tom bode odbocenia na ekvipotencialn u svorku v zemi, tak to treba vynasobit urcite vacsim odporom ako celkovym zemnym odporom zemnica, co moze vyjst stale pomerne vysoke cislo a nie prakticky nulove napatie, ako som napisal. Ale urcite bude nizsie ako napatie na zvode, uz len preto, ze ten prud sa rozdeli do zeme. Treba pockat na vyjadrenie odbornikov.
Vít Rotrekl:
Myslím, že to chápete naprosto přesně.
A jak zajistit kvalitní spoj v zemi? Kvalitní svorkou s kvalitním provedením. Popřípadě, vývodem na svorkovnici vdrátem FeZn a ten mít k zemniči přivařen.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana