Je mozne odbocit hlavny uzemn. vodic zo skusobnej svorky bleskozvodu?

<< < (2/33) > >>

Tomas Kyselica:
Takze je velka chyba odbocit hlavny uzemnovaci vodic zo skusobnej svorky bleskozvodu?
V podstate nas mohlo vsetkych pozabijat pocas burky, ak by nam udrelo do bleskozvodu. To uz je pomaly vseobecne ohrozenie. Volal som s majstrom a vraj sa spyta nejakeho odbornika, ale vraj to takto robia vsade a ze norma nehovori nic o tom, ako ma byt prevedena odbocka na ekvipotencialu .

Jirka Š. Svejkovský:
Fotečka by nebyla?

Tomas Kyselica:
Ked budem doma odfotim, ale myslel som, ze som to popisal dostatocne zrozumitelne. Skratka asi meter nad zemou, na stene domu je krabica, a v nej je spojena FeZn 10 s AlMgSi 8 zo zvodica, spojene skusobnou svorkou a z tejto svorky (s mosadznymi matkami) ide odbocka dovnutra domu (do pivnice) na EQI svorkovnicu.
zvody su na tej stene dva, po oboch stranach, FeZn je v zemi v jednom kuse vyvedeny asi ten meter nad urovnou zeme po oboch stranach, a v zemi su na FeZn pripojene 4 zemniace tyce dlhe 1.5 metra, zemny odpor vychadzal pod 2 ohmy.

Lukáš Rotrekl:
A jste si jistý, že to byli hromosvodáři?

Tomas Kyselica:
Ja ich nechcem hned kritizovat, ked tomu sam nerozumiem, snazim sa to pochopit. Ale stale mi to nedava zmysel, ak je odbocka na EQI v zemi, tak rozdiel potencialov pri udere blesku je stale najvyssi vtedy, ak by celym vodicom tiekol bleskovy prud, a ak sa oddeli cast prudu v zemi, tak rozdiel by mal byt este mensi (ak beriem ten vodic ako seriove zapojenie velkeho mnozstva rezistorov s velmi nizkym odporom),  a odpor toho kusku zvodica od sucasnej odbocky po tu odbocku v zemi (asi 4 metre) mi vychadza na 0.005 ohmu, co je pri bleskovom prude 50kA asi 250V, a to si myslim nie je problem. Potom to znamena, ze ak je oproti zemi na sucasnej odbocke napr. 100 kV oproti zemi (50kA * 2ohmy zemny odpor),  tak ak ju dam do zeme, bude len o 250V menej, co je pri 100 kV uplne zanedbatelne (99.75kV).
Proste intuicia mi vravi, ze na takom kuse zeleza sa drzi rovnaky potencial, alebo su tam len male rozdiely (spominanych 250V pri obrovskom prude 50kA).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana