Chceme levnější normy?

<< < (5/7) > >>

Zdeněk Košek:
Tyhle články mi vycházejí z duše. To co si dovoluje ČSNI s cenami norem, to už není snad ani nehoráznost. Dnes jsem se s odpuštěním na ...,  když jsem viděl, za co platíme. Ale konkrétně: ČSN EN 60439-4 změna A11, srpen 2004. Jsou to 4 stránky za cenu 52,- Kč !! (bez DPH). Přitom Text změny A11 má cca 30 slov - je toho 1 a půl řádku. A když to člověk objednává, neví vlastně co, a tedy kupuje zajíce v pytli. Nebo další příklad: ČSN EN 60335-2-15 ed.2, červenec 2003. Norma má 24 stran, z toho ovšem 4 jsou defakto prázdné a cena je 296,- Kč (bez DPH). Připadá mi, že snad je v tom určitý záměr, jak např. "položit" naše menší firmy. Když nebudou mít normy, nebudou držet krok s EU a hravě je pak "převálcují" firmy západní nebo ty, které na to mají. Takovéto přemrštěné ceny vyloženě některé subjekty nutí, aby si normu okopírovali - nelegálně. Takto samozřejmě uniká ČSNI spousta financí. Pokud normy budou za rozumnou cenu, koupí si je prakticky každý, kdo je bude potřebovat. Nakonec 1 připomínka. Zákony, vyhlášky apod.,  které jsou nadřazeny normám stojí cca 0,70 - 1,60 Kč (1 stránka). Z. Košek

Arnold Bencz:
Kde sa daju stiahnut netisknutelne verze PDF norem?

Jiří Špelec:
A vy ste odkial? Z Marsu?

Karel Kosina:
Pane Bencz,zřejmě vás zaujal příspěvek pana Bureše.Popsané je pouze možné s rovněž placenými normami zaslaných ve formátu PDF,které jsou blokovány proti dalšímu množení tiskem.Jejich cena je obdobná s tištěnými normami.

Jaroslav Ferst:
Už jsem se na těchto stránkách se svým názorem na ceny norem svěřoval.
Nakonec i ta "cena za stránku" by tolik nevadila, kdyby se v normách neobjevoval ten zásadní problém odkazů na odkazy, oprav, oprav po opravě a nadužívaného obratu "pokud příslušný předpis nestanoví jinak". Jako u jednoho operačního systému, k němuž ovšem výrobce poskytuje záplaty děr bezplatně.
Platí zde totéž, co v dopravních předpisech: čím více jich bude, tím méně bude těch, kdo je budou skutečně ovládat a dodržovat, či o nich budou alespoň vědět. Nakonec i ve zdejších diskusích je až smutně často vidět jejich nejednoznačnos t (nebo špatný překlad).
Námitka, že přece musíme předpisy přizpůsobit Unii a přitom respektovat národní specifika, má sice něco do sebe, ale (a nejen v elektrotechnic e) mi připadá, že zase musíme být evropštější než ostatní Evropané.
Nakonec může nastat i taková situace, že pro respektování jiných předpisů jednou někdo přehlédne ty kmenové.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana