Chceme levnější normy?

<< < (6/7) > >>

Martin Novak:
Trochu jsem se problematikou kolem norem zabýval loni na podzim. Cena norem je vpodstatě ta méně podstatná část. Klidně ať cena vydělá na polostátní instituci, která nedostává dotace (nebo malé) od státu. Co mě však osobně vadí je, že NEEXISTUJE na tomto trhu nabídka obsahující platné normy v aktuálním znění včetně historie změn a to ani v tištěné ani v elektronické podobě. A to pouze z důvodu jakési ochrany práv. Jsem přesvědčen, že tento důvod je pouhopouhá záminka na zakrytí neschopnosti a neochoty pracovníků ČSNI. Cítím zde politiku, která spočívá v tom, že NEKONÁNÍM bude odborná veřejnost přinucena se ozvat a výsledkem by měli být dotace od státu. Jinými slovy jakmile se kohoutek ze státního rozpočtu pootevře tak v budoucnosti se z něho stane potok.
Řešení nabízí pohled do Německa. Ať odborné technické organizace podají právní stížnost k soudu (a třeba až do Štrasburku) a jako přechodný stav ať požádají o dočasné zrušení právní platnosti norem.
Na současný stav v praxi to nebude mít žádný vliv, ale bude nutné se tím zabývat na vyšší státní úrovni než doposud.

Kamil Novák:
Vážení kolegové, v loňském roce jsem zaslal podnět na Úřad pro hospodářskou soutěž na prošetření cenové politiky ČSNI.Jestliže budete mít někdo zájem,napište na elektrorevize@seznam.cz a já vám pošlu naskenovanou odpověď.Ale v podstatě jsem se dozvěděl,že je vše v nejlepším pořádku a není co řešit.Prostě cena cca 20,-Kč za stranu A4 je asi přiměřená.

Vojtěch Běhunčík:
Jako náhradu neexistujícího seznamu obsahujícího platné normy v aktuálním znění včetně historie změn používáme bezplatnou verzi seznamu norem CNI (viz http://domino.cni.cz/NP/NotesPortalCSNI.nsf/key/sluzby_a_produkty~databaze_a_software~seznam_csn_zdarma?Open
Je to program nevalne urovne (udelany ve Visual FoxPro, ktera od te doby, co ji vyviji Microsoft, je temer nepouzitelna) a jenom chtit neco vyhledat v tomto programu je skoro nemozne.
Ale platnost norem zde lze overit, i nahradu za starou normu, i historii zmen, vcetne ceny (clovek si muze spocitat predem, kolik by za vybrane publikace zaplatil a neutrpi pak sok pri pohledu na fakturu).

O cenach norem vyjednavala s CNI i CKAIT (Ceska komora autorizovanych inzenyru ...),  ale pokud vim, tak nedosahli zadne shody nazoru na ceny nebo moznosti ulev pro cleny komory.

OT:
Opravdu na Slovensku jsou snad zakony zdarma, zatimco v Ceske republice  se na www.sbirka. cz doctete:
Tyto stránky přinášejí jako volně přístupné částky a předpisy vydané ve Sbírce zákonů a Sbírce mezinárodních smluv za poslední 4 týdny. Volně dostupná je i anglická verze, obsahující pouze překlady názvů předpisů.
Jako placenou službu obsahují kompletní archiv předpisů vydaných ve Sbírce zákonů od roku 1945 (do 1992 jen platné, od 1993 všechny). Součástí archivu jsou i všechna tzv. "aktualizovaná" znění předpisů se zapracovanými novelami.

VB

Georgis Fasulis:
Panu Minaříkovi: Problém je v tom, že nekřesťanské peníze jdou opisovačům, kopírovačům a ještě špatným překladatelům evropských norem, nikoliv tvůrcům.

Miroslav Minařík:
Kam jdou peníze za normy je právě ta netransparentn ost, která dělá zlou krev. Myslím, že by mohlo ČNI udělat patřičnou osvětu, kde by se tyto diskutované domněnky vyjasnily. Mám dokonce v plánu udělat rozhovor na Biskupském dvoře, jen mi to stále nevychází :-(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana