Jsou předpisy, které zakazují či umožňují spojit CU a AL kabel svorkou?

<< < (3/4) > >>

Petr M:
Ještě přemýšlím nad jednou věcí:

Citace: Jindra Máz  06.05.2014, 13:31

Nyní firma co mi montuje elektrickou bránu napojila k hliníkový kabel od elektroměru na měděný, aby se nemusel táhnout kabel ke bráně až z domu.

Předpokládám, že vedení mezi elektroměrem a barákem buude ten Al kabel. Brána má 1f jištění, kam pak ale vede ten kabel 3x400V vpravo? Pokud mě teď instinkt neobčůrává jak zedník instalační zóny, tak ti parchanti vytáhli kabel z elektroměru, strčili do téhle bedny ten kabel v pravo bude z elektroměru komplet napájení bedny + domu. No a na tom se dá možná z pohledu norem stavět ještě líp než na spojení Cu a Al  - ten tenký propoj takhle by oko bude max. 4ka - pod min. průřezem PENu, pak je tady ještě jištění,...

A co je na konci trubek dole? Není možnost, že by tím drobná přeháňka vehnala vodu  rovnou do bedny? A jak se výrobce bedny staví ke šroubku, co drží DINku a nejspíš leze i ven z druhé strany? Zaručí pak krytí / ochranu tř. II?

On by se na místě s trochou snahy našel hodně pádný důvod pro slevu. A asi ne jenom jeden o:-)

Zdenek Hejčl:
Tohle je dost řešení není rozhodně dobré.
Je to bod rozdělení ze sítě TN-C na TN-S a není uzemněn, zeslabení průřezu.
Zkrátka jak píší kolegové - prasárna fakticky od rekonstrukce.  (zle)

Miroslav Minařík:
Citace:  link=topic=29631.msg226912#msg226912 date=1399450872

Napadlo mě jak bych kritiku toho co je vidět odůvodnil v RZ. V rychlosti jsem si prošel ČSN 33 2130 ed. 2  Vnitřní elektrické rozvody.PDF a ČSN 33 2000-5-52 Výběr a stavba vedení.PDF a přímou zmínku o spoji Cu/Al jsem nenašel.

POZOR! Nesrovnával bych zákon s normou! Říká se, co není zákonem zakázané je povolené. Pokud norma nehovoří o spojích Al/Cu (což bych pochyboval),  ještě neznamená, že to může někdo spojit s odůvodněním, že to v normě není.

Jan Franěk:
Když vidím tu fotku "čehosi",  tak spoj Al-Cu, by mě trápil ze všeho nejméně.  ;D ;D ;D

Jiří Schwarz:
Citace: Miroslav Minařík  07.05.2014, 17:37

... Pokud norma nehovoří o spojích Al/Cu (což bych pochyboval),  ještě neznamená, že to může někdo spojit s odůvodněním, že to v normě není.

Vyšší váhu než doporučení normy má pokyn výrobce.
Dovoluje výrobce použít svorku pro spojení několika vodičů různých průřezů a z různých materiálů? Za jakých podmínek?
Ale jak píše J.H. - v suchém prostředí to spojení Al-Cu není zdaleka největší problém!
Svorka jako "bod rozdělení" pro okruh "ven",  provedený bez chrániče, to je jako jezdit dnes autem bez pásů, posilovače brzd,... Ono to jede, ale první mimořádnost nás může krutě vytrestat!
Takže jako RT ne že bych napsal nevyhovující zprávu - já bych nenapsal žádnou!
Protože jsem se setkal s tím, že zpráva s výsledkem "...z hlediska bezpečnosti definované... není schopné provozu" byla založena a "odfajfkováno" že revize byla dodána  (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana