Mohu mít světelný a zásuvkový okruh ve společné krabici ve zdi?

<< < (6/8) > >>

Petr M:
Citace: Milan Hudec  24.05.2014, 11:10

Pokud v jedné krabici rozbočím 2,5 pro zásuvky a 1,5 pro světla, přičemž použiji izolované svorky, tak v tom nevidím zásadní problém.

Já jo, pokud to není řádně označeno tak, aby i elektrozedník poznal, že i když vypne jistič jednoho okruhu, má v krabici furt dráty pod šťávou. Takže popsat každý vodič v krabici, štítek nad jističi, zakreslení do projektu s řádným zdůvodněním,...  (norm)

Další věc, je šance 66%,  že v té krabici se dvěma 1f okruhy 230V najdete krásných 400V a to už bolí podstatně víc (norm) A ten moment překvapení, když to nečekáte...

Prostě je to prasárna a hotovo.

Milan Hudec:
Do krabic má lézt jen elektrikář a ten si vypnutí ověří, dříve zákaz dvou okruhů v jedné krabici platil pro vedení v trubkách a nikoli pro rozvod pod omítkou, z toho lze usuzovat na rizika při dodatečném vtahování vodičů, nikoli na "spoje" v krabici, souhlasím, že to není úplně super, ale zcela bych takovou možnost nevylučoval

Jiří_Hrubý:
Citace: Petr M  26.05.2014, 09:02

Další věc, je šance 66%,  že v té krabici se dvěma 1f okruhy 230V najdete krásných 400V a to už bolí podstatně víc (norm) A ten moment překvapení, když to nečekáte...

Prostě je to prasárna a hotovo.

V podstatě ouhlas, ovšem odborník, který nečekaně schytá třeba "dvě proti sobě" by neměl moc nadávat na elektrozedníky . Časem odborník na nn zdegeneruje a zanedbává měření. Možná je to tím, že vn si kontroluji pravidelně taky, tak i do krabice ve zdi zapíchnu zkoušečku, abych věděl, na čem jsem. Tím netvrdím, že jsem ji nikdy nečekaně nechyt. Mám rád PPN, ale jen ty, které provádím vědomě. :)

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  26.05.2014, 09:49

. dříve zákaz dvou okruhů v jedné krabici platil pro vedení v trubkách a nikoli pro rozvod pod omítkou, z toho lze usuzovat na rizika při dodatečném vtahování vodičů, nikoli na "spoje" v krabici, souhlasím, že to není úplně super, ale zcela bych takovou možnost nevylučoval

TO, že se tento zákaz týkal především vedení uloženého v trubkách, je pravdou. Právě proto norma říkala, že vodiče cizích okruhů mohou krabicí pouze procházet a to bez přerušení. Zřejmě proto, aby nedocházelo k „nepříjemným překvapením“. A proto v mnoha instalacích, i když šli v jedné trubce okruhy světel i zásuvek, tak dle zkušeností z rekonstrukcí ve starých domech vím, že pokud se v tom později nehrabal nějaký zoufalec, tak jste se v krabici opravdu nedočkali přerušení více, než jednoho z těchto okruhů. To raději použili dvě krabice vedle sebe. Řekl bych, že se navíc v té době, dbalo na kvalitní a správné provedení instalací, poněkud více a elektrikáři patřili k těm profesím, které byli na svou práci hrdi.
Podle předpisů, má být instalace provedena řemeslně a přehledně. Nějak nevidím přehlednost v tom, že přivedu do jedné krabice více různých okruhů k propojení. Naopak.

Jinak uznávám, že WAGOvky, by mohli být těmi izolovanými svorkami i když to v mých očích nic neřeší.

Petr M:
Wagovka? Jaký typ konkrétně? Jednou jsem koupil pecku od starší wagovky (to šedý provedení),  i když z ní nekoukal neizolovaný kov :( Asi nějaká vlhkost nebo nařízlá izolace... Od té doby jsem přidal ještě jedno měření...

Citace: Jiří_Hrubý  26.05.2014, 09:57

V podstatě ouhlas, ovšem odborník, který nečekaně schytá třeba "dvě proti sobě" by neměl moc nadávat na elektrozedníky . Časem odborník na nn zdegeneruje a zanedbává měření.

To je pravda. Zvlášť si musí člověk dávat majzla na žlutozelený, protože tam to někdy človk bere, že je to prostě zem...  >:(

By the way, na fázi na ŽZ se vaše argumentace hodí taky - elektrikář si to přece změří a nikdo jiný se v tom nemá co vrtat...  ::) (zle) Takže furt je to prasárna.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana