Mohu mít světelný a zásuvkový okruh ve společné krabici ve zdi?
Petr M:
Citace: Hugo K. 23.05.2014, 12:47
Tazatel se ptá na garáž a dílnu, ne na výrobní provoz.
Možná má na mysli kůlnu, kde si rozsvítí když jde zaparkovat sekačku na trávu, případně někdy potřebuje pod ní posvítit přenoskou.
Každý si dílnu představuje trochu jinak. Moje dílna je malý domeček na kraji dvora, 2x4m, přilepený na sousedovu zeď. Taky v ní parkuju sekačku, kolo, dvoukolák, skladuju křovinoořez a materiál, ... Ale to neznamená, že tam nejsou
- Zářivkový světla pod stropem, protože okno na sever není to pravý ořechový
- Zářivky nad pracovním stolem, aby bylo vidět na práci
- Zásuvky na 230V, protože bez nich se nedá nabít ani vrtačka
- Zásuvka na 400V, momentálně hjně používaná pro míchačku
- Sousedí s letní kuchyní pod pergolou, takže je potřeba z ní vytáhnout dost energie na gril a přenosnou jednoplotýnkov ou indukci (momentálně 1x B16A)
- Rozvody pro napájení technologie bazénu
- Zdroj pro elektrický ohradník kolem zahrady, protože potvora sousedka furt nenápadně rozplítala plot, aby mohl zdrhat pes
- Napájení a ovládání čerpadla od studny na zahradě, protože z dílny to vyjde na 8m a z rozvaděče v domě 55m
- Jištění osvětlení dvora a zahrady (i s vedením pod dvorem k vypínačům v domu)
Takže dva kabely by byly na můj vkus trochu málo, v reálu je tam ze siloviny CYKY-J5x6 napájení, CYKY-J5x1,5 pro světla na dvoře a CHKU-O5x1,5 povelová.
Milan Hudec:
Není to náhodou tak, že pokud použiji svorky izolované, třebas wago, mohu pak v krabici spojovat více okruhů bez použití izolační přepážky, takto by mne dával onen článek smysl.
Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec 23.05.2014, 18:52
Není to náhodou tak, že pokud použiji svorky izolované, třebas wago, mohu pak v krabici spojovat více okruhů bez použití izolační přepážky, takto by mne dával onen článek smysl.
(jednicka) (jednicka) (jednicka) and (drinks)
Také takto vnímám ten článek normy.
Pokud by v "krabici" nebo podobném boxu byly na DIN liště svorky, pak možná by měly smysl ty přepážky. Nedávno jsem viděl takovou instalaci s velikou krabici s mnoha obvody. Všechny kabely měly štítky, Wago svorky byly očíslovány, na vodičích návlečky a ve víku krabice schéma zapojení. Vyznat by se v tom mohl i elektro zedník natož, elektronaut. Byla to pravidelná revize po pěti létech a neshledal jsem to jako závadu.
Když jsem se učil a dělali jsme elektroinstala ce, tak nás mistr vedl k tomu, abychom dávali co nejméně krabic a jen ty veliké Ko98 nebo Ko125, ale tak, aby to nebylo moc vidět. Ale bylo to před padesáti léty. Doba se změnila....
Zdenek Hejčl:
Dost zásadní je problém je, pokud se použije vodič jiného okruhu ať už N nebo L na propojení, aby to fungovalo...Ch ránič bude vypínat.
A hledej šmudlo. ;)
Nepřehledná a nejasná instalace. Není to obvyklé a správné řemeslné provedení. o:-)
Smyslem je řádně a jasně vymezit jednotlivé obvody tak, aby bylo jasno... i třeba přepážkou pro diletanty... o:-)
Milan Hudec:
Pokud v jedné krabici rozbočím 2,5 pro zásuvky a 1,5 pro světla, přičemž použiji izolované svorky, tak v tom nevidím zásadní problém.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana