Mohu mít světelný a zásuvkový okruh ve společné krabici ve zdi?

(1/8) > >>

ondra1975:

Mohu mít světelný a zásuvkový okruh ve společné krabici ve zdi?
Jde mi o to, že se mi někdy na jednom místě schází světelný a zásuvkový okruh kabelů a nechce se mi dělat dvě krabičky, když se mi to vejde do jedné (logicky někdy sekám do zdi společnou drážku pro oba kabely).
Samozřejmě okruhy jsou v krabici zapojeny a rozvedeny zvlášť tak jak mají být pomocí wago svorek.
Světelný okruh cyky 3Cx1,5 jištěn 10A a zásuvkový cyky 3Cx2,5 jištěn 16A.

Jan Franěk:
Normy to nedovolují. JEdiné co je v tomto případě povoleno, je že jedne z těchto obvodů krabicí prochází bez rozpojení. Nesmíte ukončit/rozpojit dva různé bvody v jedné krabici. Důvovodem není ani to, když se vám nechce dělat dvě krabice.
Až budu u PC, tak sem vložím i ČSN, včetně článku. Tedy pokud nebude někdo rychlejší.  (norm)

PS:Navíc si už nepamatuji, kdy jsem naposledy používal v instalaci krabice jinam, než pod vypínač, nebo zásuvku.   ::) :-X ;) :)

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Franěk  05.05.2014, 08:38

PS:Navíc si už nepamatuji, kdy jsem naposledy používal v instalaci krabice jinam, než pod vypínač, nebo zásuvku.   ::) :-X ;) :)

Občas se krabice hodí na chodbě pro rozdělení okruhu do víc místností. Ale jenom v nejnutnějším případě a v bytě to obvykle nutné není.

Zdenek Hejčl:
Dá se použít čtvercová krabička s přepážkou. Jednotlivé obvody zaůstěné odděleně na jednu polovinu a mezi nimi přepážka. Viz: dělené krabice, ( KO 110/L NA - krabice rozvodná s víčkem V 110 L a přepážkou P 110 L) jsou jenom do sádrokartonu!
Lepší je dát dvě krabice a pohoda.
Aha nechce se mi sekat, tak to je těžký problém..... 

Tomas Kyselica:
Bolo by to mozne (norma to dovoluje),  ak by bola iba jedna zasuvka napajana z toho isteho svetelneho obvodu, ale to podla popisu nie je (jedno istenie je 10A a druhe 16). Dovodom toho, ze je to zakazane bude asi to, ze ak budu tie dva okruhy na roznych fazach, vznika tam rozdiel az 400V a ked sa to zakaze, je to viac "blbuvzdorne".

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana