Mohu mít světelný a zásuvkový okruh ve společné krabici ve zdi?
Jirka Š. Svejkovský:
Hlavně u světel si ošahávám ZŽ. Těch 6-6 natahanejch kabelem 3J už jsem potkal dost, abych si dal pozor.
Jan Franěk:
bohužel. I s tímto nebezpečným zapojením se občas setkávám.
Vrátím se z5 k tématu.
Nějak furt nemohu pochopit proč musím hledat argumenty na to, proč a jak udělat instalaci správně a přehledně. Pokud si je někdo schopen obhájit to své řešení u soudu, jako bezpečné, může to mít udělané i jinak, než praví normy. Příjde mi mnohem jednodušší, to provést dle norem. Nakonec se dohady o použití jedné, nebo více krabic, jeví jako úsměvné. Pokud ovšem narazím na nestandardní řešení, strávím tím při revizi mnohem více času a i když se pod to podepíšu, stojí mě to mnohem více práce a tedy investora i více peněz.
Nechávám toto téma už bez povšimnutí, stejně k už asi němu nemám co dodat a nebaví mě dokola citovat ty samé články norem.
Miroslav Minařík:
technický přesun
Oto Strnad:
musím říct, že bych dnes rozbočné krabice nepoužíval, v době wago svorek a hlubokých krabic pod vypínačem nejsou třeba, navíc je to jen zdroj možné poruchy a v jednoduchosti je síla.
Petr Hošek:
Využiji stávající téma. Potřebuji do krabice pod vypinac světla umístit dálkově ovládané relé pro přidání bezdrátového vypínače do okruhu. Relé vyžaduje pro vlastní napájení 230V a v krabici je jen fázový vodič, nikoli nula. Kus vedle je krabice zasuvkova, že které bych si mohl napájení přivést. Pak by se ale oba obvody potkaly v jedné krabici. Jak to řešit? Přivést si ze zásuvky jen nulu? Je to možné? Problém taky je, že jsou to dva vypínače č. 6 a ta zásuvka je k dispozici u druhého z nich, který nemá stále připojenou světelnou fázi, takže nevidím jiné řešení, než dva obvody v jedné krabici.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana