Jak se volí průřez přívodního kabelu?
Jaroslav Hasala:
V uvedeném případu bude asi největším problémem to "D" ...
Michal Štauber:
Citace: Jan Bocek 24.04.2014, 23:20
Jako elektrikář si řeknu, no tak je zde jistič 32 A, tak dáme 3 A na milimetr čtvereční a je zde kabel desítka. Určitě to bude fungovat jako provizorka. Ale jako revizní technik již to nepřijmu. A jako projektant, pokud neznám mnoho místním faktorů, tak musím volit tu nejhorší variantu. Často neznám přesně definované prostředí a vnější vlivy. Kdo vám předloží opravdový a reálný PVV ( Protokol o vnějších vlivech). Vidím tyto PVV vypracované ještě před stavbou továrny....rea lita je úplně jiná.
Ta charka jističe D ale také o něčem svědčí. Tipuji, že projektant šel na velmi nízký úbytek napětí a jistil se i variantou 4x35. Neznáme místní situaci a nevíme proč tam na příklad není 5x25.....
Úbytek napětí mi vychází na kabelu 4x16 okolo 2.5V to snad není nic závažného. Kabel 4x je tam z důvodu připojení z rozvaděče který je TN-C. Vždy jsem si myslel, že při navrhování přívodního kabelu se stačí řídit uložením a zatížitelností kterou uvádí jeho výrobce, u 4x16 je to min. 80A tak mi není jasné proč by tam nevyhověl pokud předřadné jištění provedu do 63A.
František Šohajda:
Jsou to jen dohady....
Neměl projektant zadání jistič 32/D a na to mě spočítej ten kabel ?
U "D" se už musí v případě nepříznivých místních podmínek projektovat kabel "několikrát" (laicky) větší, jak bude proudové zatížení!
Víme určitě proč?? ;D ;D
Michal Štauber:
Citace: František Šohajda 25.04.2014, 16:32
Jsou to jen dohady....
Neřeším tu nějaké dohady a šetření. Navržený kabel podle PD jsem tam dal, jen mě bylo divné proč tak velký průřez. Doposud jsem za jistič 32A/B - C dával kabel 5x6 (uložení v kab. lávkách) pro připojení zásuvky nebo stroje a RT mi to nikdy nevytýkal.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Michal Štauber 25.04.2014, 16:23
Úbytek napětí mi vychází na kabelu 4x16 okolo 2.5V to snad není nic závažného. Kabel 4x je tam z důvodu připojení z rozvaděče který je TN-C. Vždy jsem si myslel, že při navrhování přívodního kabelu se stačí řídit uložením a zatížitelností kterou uvádí jeho výrobce, u 4x16 je to min. 80A tak mi není jasné proč by tam nevyhověl pokud předřadné jištění provedu do 63A.
To je 2,5V při jakém zatížení? Co když tam bude něco z tvrdým rozběhem a proudem někde na 7 7,5 násobku jmenovitého, to už bude kolem 20V, při úbytku kolem 30V-40V mají třeba problém s rozběhem stavební výtahy a některé jeřáby.....
Už jste se toho projektanta zeptal? Co když měl v zadání počítat s rezervou na něco.....
A argument "Vždycky to dělám takto a ještě si nikdo nestěžoval", je jedna z věcí, které mě při opakovaném užití dokáží rozžhavit doběla....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana